Nieuwsbericht

Wat zijn de tien best gelezen artikelen van 2023?

1 januari 2024 | 4 minuten lezen

2023 was een veelbewogen jaar. Op onze website hebben we je via talloze nieuwsberichten, blogs en agenda-items op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen die onze sector en leden raken. Welke onderwerpen spraken jullie het meeste aan? We zetten de tien meest gelezen artikelen van het afgelopen jaar voor je op een rijtje.

 

1. Bekendmaking nieuwe cao Sociaal Werk
28 juni, 15.347 keer bekeken
Veruit het meest gelezen artikel op onze website in het afgelopen jaar was het bericht eind juni dat er een onderhandelaarsakkoord was bereikt voor de nieuwe cao Sociaal Werk 2023-2025. Op 7 juli konden we vervolgens bekend maken dat de cao definitief was, toen ook de vakbonden instemden. Ook latere berichten over de cao-tekst en het geactualiseerd functieboek zijn bijzonder veel gelezen.

2. Onderzoek: investeringen sociaal werk betalen zich dubbel en dwars terug
13 december, 4.002 keer bekeken
Investeringen in het sociaal werk zijn laag in verhouding tot de problematiek in de wijken, maar de opbrengsten zijn hoog! In december deelden we nieuw onderzoek van Cigarbox Impact Advisory in vier wijken in Nederland, dat nog eens stevig de waarde van sociaal werk onderbouwt. Het onderzoek is (en wordt) veel gedeeld, onder meer via LinkedIn.

3. Jongerenwerk op school; wat zijn de effecten en hoe betalen we het?
15 november, 2.723 keer bekeken
In 2023 organiseerden we weer diverse werkbezoeken om bewindspersonen en beleidsmakers van dichtbij de kracht van sociaal werk te laten ervaren. Ministers, staatssecretarissen, de kamervoorzitter en zelfs Hare Majesteit Koningin Máxima brachten bezoeken aan (projecten van) onze leden. Het verslag van het werkbezoek in Culemborg waar het jongerenwerk succesvol als schakel fungeert tussen onderwijs, zorg en veiligheid, werd het beste gelezen.

4. Ideeënbundel Beproefde formules, gedurfde experimenten
11 juli, 2.540 keer bekeken
In juli publiceerden we de online ideeënbundel Beproefde formules, gedurfde experimenten met daarin zeventien inspirerende initiatieven waar sociaal werk, zorgorganisaties, woningcorporaties en andere partijen de handen ineen hebben geslagen. Bijvoorbeeld om samen te zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, of om in samenwerking met de ggz de wachtlijsten te verkorten. De bundel is actief gedeeld door leden en ook door partners in de zorg, wonen en overheid.

5. Nooit meer skeer: inzet jongerenwerk bij schulden mbo'ers
3 januari, 2.245 keer bekeken
Begin vorig jaar trapten we het project Nooit meer skeer af, met als doel om samen met jongerenwerkers te ontdekken hoe zij bij jongeren met (een risico op) schulden, de drempel kunnen verlagen om hulp te vragen. Inmiddels lopen er pilots in Den Bosch, Hoorn en Katwijk en de eerste reacties zijn positief. Minister Carola Schouten kwam in maart alvast een kijkje nemen.

6. Nieuwe minor onderstreept de comeback van het opbouwwerk
5 oktober, 2.090 keer bekeken
Het opbouwwerk is terug van (nooit) weggeweest! Samen met beroepsvereniging BPSW, netwerk van opbouwwerkers Krachtproef en kennisinstituut Movisie stelden we een actie-agenda op om de kracht van samenlevingsopbouw extra te benadrukken. We hebben in 2023 een gezamenlijke visie op papier gezet en de aankondiging van een nieuwe, landelijke minor Opbouwwerk kon op veel belangstelling rekenen.

7. Investeringen in jongerenwerk in Amsterdam en Lelystad
24 juli, 1.714 keer bekeken
De (preventieve) waarde van jongerenwerk werd in het afgelopen jaar steeds breder erkend. Zo maakte gemeente Amsterdam in juli bekend 7,5 miljoen euro te investeren in jongerenwerk. Ook in Lelystad wordt vanuit het programma Preventie met Gezag extra ingezet op jongerenwerk bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Dagblad Trouw berichtte erover in september in een vijfdelige serie.

8. Sociaal werk in de spotlights: 100 dagen in de vergeten wijk
12 september, 1.534 keer bekeken
De VPRO-serie ‘100 dagen in de vergeten wijk’ deed eind 2023 veel stof opwaaien. Programmamakers Nicolaas en Tim gingen als stagiairs aan de slag bij Wijkz in de Haagse wijk Laak. Ze brachten indringend in beeld hoe armoede, eenzaamheid en andere zorgen ingrijpen in de levens van mensen. En hoe sociaal werkers en maatschappelijk werkers deze bewoners terzijde staan: met aandacht én daadkracht. Kijk de vijf afleveringen terug via NPO Start.

9. Antwoorden jongerenwerk op oplopende spanningen Midden-Oosten
31 oktober, 1.459 keer bekeken
In oktober laaide het Israëlische-Palestijnse conflict hevig op, met als gevolg ook oplopende spanningen binnen de Nederlandse samenleving. Vooral onder jongeren. Welke rol kan jongerenwerk hierin vervullen? We deelden enkele handvatten op basis van onderzoek en een rondgang langs leden in het land.

10. Lancering manifest jongerenwerk: Laat alle jongeren meedoen!
3 oktober, 1.413 keer bekeken
Tijdens de Landelijke Dag van het Kinder- en Jongerenwerk op 28 september in Zwolle is het manifest ‘Laat alle jongeren meedoen’ gedeeld. Het manifest laat zien waarom kinderen en jongeren soms een steuntje in de rug nodig hebben om hun talenten te stimuleren. Het manifest brengt de waarde van het kinder- en jongerenwerk onder de aandacht van beleidsmakers en versterkt zo de positie en financiering van het kinder- en jongerenwerk.