Nieuwsbericht

Vakbonden akkoord, Cao Sociaal Werk definitief!

7 juli 2023 | 2 minuten lezen

De kogel is door de kerk: er is een nieuwe Cao Sociaal Werk. Na instemming van de leden van Sociaal Werk Nederland eerder deze week, hebben zojuist ook de leden van vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg en Welzijn ingestemd met het onderhandelaarsakkoord.

Onderaan deze pagina vind je het uiteindelijke onderhandelaarsakkoord en de salaristabellen.

De belangrijkste afspraken
In samenwerking met FNV en CNV gaan we nu aan de slag met de definitieve cao-tekst. De belangrijkste afspraken in de nieuw Cao Sociaal Werk zijn in elk geval als volgt:

  • Cao loopt van 1 juli 2023 tot 1 augustus 2025.
  • Per 1 juli 2023 een structurele verhoging van de salarisbedragen met 7%.
  • Per 1 januari 2024 een structurele salarisverhoging van de salarisbedragen met 4% en per 1 juli 2024 met 4%.
  • Vanaf 1 januari 2025 zullen de uitloopschalen U1 en U2 worden toegevoegd aan het reguliere salarisgebouw.
  • De tekst van de cao wordt gedurende de looptijd inclusiever gemaakt zodat deze gelijkwaardig en herkenbaar is voor alle werknemers.
  • Cao-partijen willen het loopbaanbudget evalueren om bijvoorbeeld te bezien of er meer of minder kadering nodig is.
     

Verwerking door salarisadministrateurs
Of de verwerking van de verhoging daadwerkelijk nog deze maand (juli) kan plaatsvinden, is afhankelijk van de salarisadministrateur. We hebben hierover contact gehad met Visma Raet en AFAS en begrepen dat de situatie verschilt per organisatie. Informeer bij jouw salarisadministrateur wat de mogelijkheden zijn.

Verslag extra ALV Cao
Op de pagina Algemene Ledenvergadering op onze website vind je een beknopt verslag van de extra ALV van woensdag 5 juli jl. (alleen toegankelijk voor leden). Graag benadrukken we dat de informatie hierin, en alle voorbeelden die zijn genoemd tijdens de ALV over b.v. gemeenten die wel en niet indexeren, niet extern wordt gedeeld.

Vragen over de nieuwe cao
Zoals gebruikelijk na afsluiting van een nieuwe cao, wordt binnenkort Juridische Zaken Online (JZO) voor bepaalde tijd opengesteld voor alle leden die vragen hebben over de inhoud van de nieuwe cao. Ook stellen we binnenkort een document beschikbaar met antwoorden op veel gestelde vragen. Houd voor alle informatie onze website in de gaten.

Neem in geval van vragen contact op met Jorrit Berenschot.