Nieuwsbericht

Minister Schouten bezoekt pilot 'Nooit meer skeer'

29 maart 2023 | 1 minuut lezen

Op maandag 27 maart was minister Carola Schouten (Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen) ter gelegenheid van de Week van het Geld bij Farent in 's Hertogenbosch, één van de pilots van project Nooit meer skeer. Namens Sociaal Werk Nederland was directeur-bestuurder Lex Staal aanwezig bij het werkbezoek: "Dat minister Schouten hier tijd voor vrijmaakt is een opsteker."

“Hallo, ik ben Carola”, is de openingszin waarmee Carola Schouten zich voorstelt aan de aanwezige jongeren, jongerenwerkers en professionals. De minister is nieuwsgierig, gevat en legt makkelijk contact. In het jongerencentrum maakt ze kennis met drie projecten die gaan over geldzaken bij jongeren: 'Je eigen bedrijf beginnen', 'Hosselen' en 'Nooit meer skeer'. Het belangrijkste doel van de projecten is het voorkomen van schulden en het bespreekbaar maken van financiële problemen.

Wethouder Marianne van der Sloot en Farent-bestuurder Hanneke Jacobs maakten kennis met de minister, maar de meeste tijd ging naar gesprekken met jongeren en professionals over financiële uitdagingen en problemen van jongeren. Voor 'Nooit meer skeer' was Myrthe gevraagd haar verhaal te doen. Ze vertelde hoe ze geholpen wordt met haar schulden en hoe haar zussen en trajectbegeleider haar bijstaan. Carola geeft Myrthe een compliment dat ze hulp heeft gezocht en luistert aandachtig en geïnteresseerd naar de achtergrond van 'Nooit meer skeer', een project van Sociaal Werk Nederland met als doel te verkennen hoe jongerenwerkers kunnen bijdragen aan het tegengaan van schulden bij mbo-studenten.

Ook Lex Staal kijkt terug op een geslaagd werkbezoek: "Het laat mooi zien dat het kabinet en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het belang van sociaal werk in de aanpak van armoede en schulden onderschrijven en ondersteunen. De inzet van jongerenwerk op scholen is een echt preventie-instrument. 'Nooit meer skeer' is een project dat echt gaat helpen het belang van jongerenwerk als talentontwikkeling én preventie-instrument verder op de kaart te zetten. Met Skeer zetten we echt in op de kracht van het jongerenwerk: daar zijn waar jongeren zijn, vroegtijdig signaleren en erger voorkomen."

-> Bekijk hier het interview met minister Schouten bij DTV nieuws