Nieuwsbericht

Schrijf je in voor de Zomerschool Samenlevingsopbouw

2 juni 2022 | 2 minuten lezen

Pak die kans om je vakkennis en -bekwaamheid op het terrein van samenlevingsopbouw een flinke boost te geven!

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) benadrukte onlangs op ons Jaarcongres de cruciale rol van het sociaal werk in de maatschappelijke opgaven waar Nederland voor staat: “Sociaal werkers staan midden in de samenleving, met buitengewoon scherpe randjes. Zij leveren een fantastische prestatie.” Om dat werk goed te kunnen blijven doen, zijn de juiste randvoorwaarden nodig én meer vakbekwame sociaal werkers om die unieke rol in wijken en buurten te kunnen oppakken.

We bereiken dat onder meer door zij-instromers en huidige sociaal werkers (verder) op te leiden. Na een succesvolle eerste editie in 2021, organiseert het bevlogen en ervaren collectief van kennisnetwerk EMBGG samen met NHL Stenden Hogeschool in september 2022 een tweede Zomerschool Samenlevingsopbouw. Zij hebben plek voor 15 tot 20 intrinsiek gemotiveerde sociaal werkers die hun vakkennis en -bekwaamheid op het terrein van samenlevingsopbouw een flinke boost willen geven.

De Zomerschool is op zoek naar deelnemers die:

  • sociale kwesties met en vanuit bewoners willen oppakken en flink willen investeren in nieuw elan in buurten, wijken en dorpen;
  • streetwise actief zijn in buurten om met (re)creatieve activiteiten en voorzieningen onderlinge contacten te versterken; en
  • met vakgenoten een netwerk van kwartiermakers/ambassadeurs willen vormen, die samenlevingsopbouw op de kaart gaan zetten in eigen stad, regio of netwerk.

De Zomerschool biedt werksessies met uiteenlopende methoden en technieken uit de wereld van design thinking en transitiekunde. Onderwerpen die de revue passeren zijn onder meer: visie op samenlevingsopbouw, werken aan sterke en vitale gemeenschappen en keuzesessies over maatschappelijke opgaven zoals inclusieve gemeenschappen tegen armoede en eenzaamheid, de energietransitie en duurzame wijken, actiegericht en politiserend werken. Er kunnen ook eigen thema’s worden ingebracht.

Gastsprekers zijn o.a. Josse de Voogd over de Atlas van afgehaakt Nederland, Anja Machielse over weerbaarheid en solidariteit en Werner Hof met Futures Literacy. Ook zijn er bijdragen van Joop Hofman, Jaap Ikink en Kees Fortuin over samenlevingsopbouw voorbij de marktwerking en de ecologie van gemeenschappen.

De Zomerschool Samenlevingsopbouw 2022 vindt plaats van maandag 5 t/m donderdag 8 september a.s. in de Wolfskuil in Ommen. In deze brochure vind je meer informatie en contactgegevens voor als je meer wil weten. Aanmelden kan tot 1 juli a.s. via dit online formulier.

Lid wordenContact