Nieuwsbericht

Extra plekken: komende OPOF in het teken van AI in het sociaal werk

23 april 2024 | 3 minuten lezen

Twee keer per jaar organiseert Sociaal Werk Nederland een bijeenkomst speciaal voor P&O en HR professionals. Tijdens deze bijeenkomsten staat het delen van inzichten over arbeidsrecht, de cao, HRM-ontwikkelingen en de arbeidsmarkt centraal. Eén van de sprekers van deze editie is Peter Joosten. Peter spreekt over de toekomst van AI in het sociaal werk. Deelname is kosteloos, maar let op: het aantal plaatsen is beperkt. 

Wat kun je verwachten?

Inspiratie
Artificiële intelligentie (AI) oftewel kunstmatige intelligentie, speelt een steeds grotere rol in het sociaalwerkdomein. Denk aan tools die sociale interacties analyseren om eenzaamheid te detecteren, spraakanalyse die helpt bij het automatiseren van verslaglegging, sensoren die het welzijn van ouderen monitoren, en programma's die de participatie en activiteitenniveaus van gebruikers evalueren. 

Hetzelfde geldt voor HR en P&O. Zoals tools in het wervingsproces, gepersonaliseerde ontwikkelingsplannen, voorspellingen van het personeelsverloop en het automatiseren van routinematige HR-taken.

Wat is de impact van AI op sociaal werk en personeelsbeleid in de toekomst? Wat zijn succesfactoren en valkuilen bij de inzet van AI? Maar ook: wat zijn de risico’s en ethische dilemma’s? Peter Joosten neemt je mee in de wereld van AI en de toekomst van sociaal werk.

Kennisuitwisseling: Vrijwilligers
Veel sociaalwerkorganisaties werken met vrijwilligers. Adam van Bergeijk van Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) vertelt over de regelgeving binnen het vrijwilligerslandschap. Je krijgt inzicht in de bijzondere rechtspositie die vrijwilligers innemen ten opzichte van werknemers, ontdekt hoe vrijwilligersovereenkomsten worden gekwalificeerd en welke verantwoordelijkheden organisaties hebben rond vrijwilligers, inclusief de zorgplicht en naleving van wet- en regelgeving zoals de AVG en de Arbeidstijdenwet. Daarnaast bespreken we de rol van vrijwilligers binnen jouw organisatie, van werving en selectie tot waardering en begeleiding.

Kennisuitwisseling: Pensioen
Eind vorig jaar bereikten de sociale partners aan de Pensioentafel PFZW een onderhandelaarsresultaat over de nieuwe pensioenregeling voor de hele sector zorg en welzijn met ingangsdatum 1 januari 2026. Daarna werd het resultaat voorgelegd aan de leden van de bonden en de brancheorganisaties. Ook jij hebt je mening kunnen geven. Zowel onze leden als de leden van de overige organisaties stemden in. Nu ligt de bal bij het bestuur van PFZW. Het bestuur gaat de opdracht van de Pensioentafel de komende maanden beoordelen op o.a. uitvoerbaarheid, evenwichtigheid en uitlegbaarheid en verder uitwerken. Ondertussen heb je vast al vragen over de overstap op de nieuwe pensioenregeling. Vragen als: Wat betekent dit voor mij als werkgever? Is de nieuwe regeling beter dan de huidige regeling? De pensioenen gaan meer meebewegen met de economie, schiet de maandelijkse pensioenbetaling straks alle kanten uit? We hebben PFZW uitgenodigd voor een vragenuurtje. Pascal Janssen (actuaris voor PFZW) en Marjolijne van Beek (relatiemanager PFZW) gaan in op de veelgestelde vragen. Wil je zeker weten dat jouw vraag aan bod komt? Stuur deze dan alvast naar Juridische Zaken Online via jzo-support@sociaalwerk.nl.

Netwerkmogelijkheden
Ontmoet collega's uit verschillende organisaties en bouw waardevolle connecties op tijdens de aansluitende netwerkborrel.

Wanneer?
Donderdag 23 mei 2024.

Hoe laat?
We starten om 13:00 uur. De inloop is vanaf 12:30 uur.

Waar?
Hogeschool Domstad, Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ in Utrecht. 

Bereikbaarheid
Hogeschool Domstad ligt op een paar minuten lopen van het centraal station. Kom je met de auto, parkeer dan bij P+R Westraven, Griffioenlaan 1 bis, 3526 LA Utrecht. Je vermijdt hiermee het drukke centrum en zoeken naar een (dure) parkeerplek.

De parkeergarage ligt aan de A12. Voor nog geen 7 euro (voor OV en parkeren) ben je met de sneltram in ongeveer 10 minuten bij de halte Graadt van Roggenweg. Stap hier uit. Je ziet het gebouw in de zijstraat van de halte.

Aanmelden
Wil je je aanmelden? Wees er snel bij, er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar.

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met Radia van Koolwijk via e-mail op vankoolwijk@sociaalwerk.nl of bel op 06 15 55 67 38.