Nieuwsbericht

‘Arbeidsmarkt zorg en welzijn blijkt geen vergiet’

24 januari 2023 | 2 minuten lezen

Vanuit berichtgeving in de media kan wel eens de indruk ontstaan van massale uitval van personeel in zorg en welzijn, vooral bij starters. Volgens het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (AZW) is de sector zorg en welzijn stabieler dan menigeen denkt. Zo wist de sector in de afgelopen vijf jaar zo’n 185.000 nieuwe werknemers te werven. Dat betekent een groei in omvang van vijftien procent; hoger dan het landelijk gemiddelde. In de nieuwe publicatie In- en uitstroom zorg en welzijn: bekeken vanuit een andere kant zet het AZW aan de hand van cijfers en beelden uiteen hoe de in- en uitstroom eruitziet.

Er is mobiliteit in zorg en welzijn: jaarlijks verlaat zo’n tien procent van de werknemers de sector voor een andere baan buiten de sector, pensionering of een andere reden. In andere sectoren is de uitstroom bijna twee keer zo hoog (18 procent). Daarbij blijven nieuwe zorg- en welzijnsmedewerkers juist vooral werken binnen de sector en verlaten ze niet massaal na twee jaar de branche. De arbeidsmarktcijfers vanuit AZW Statline zijn hierover duidelijk: 87 procent van de nieuwkomers blijft werken in de sector. 

Anders werken in zorg en welzijn
Wat zijn de ideeën van werknemers zelf over ‘anders werken’ in zorg en welzijn? Hoe kunnen we het werk anders organiseren en plezieriger maken, en arbeidsmarkttekorten tegengaan? Onderzoeksbureau SenseGuide sprak in opdracht van AZW met meer dan 600 zorg- en welzijnsprofessionals, onder wie 44 respondenten vanuit sociaal werk. De meer dan duizend ideeën en ervaringen vind je verzameld in de publicatie Anders werken in zorg en welzijn die afgelopen week verscheen. Deze bestrijken zes domeinen: systeemwereld, beleidswereld, leefomgeving, organisatie-inrichting, organisatie-relationeel en gevoelswereld.

In het sociaal werk blijken de wet- en regelgeving en de efficiency van het werk de belangrijkste aandachtspunten. Een suggestie van een respondente uit Zuid-Holland: “Altijd activiteiten met duo's uitvoeren in het kinder- en jongerenwerk. Voldoende tijd hebben om naast de uitvoering ook elk jaar minimaal één ding nieuw te gaan proberen om zo innoverend bij de tijd te blijven.” Zie enkele terugkerende thema’s in de afbeelding hieronder (p.49).

Over het AZW
In het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) werken arbeidsmarktfondsen en het ministerie van VWS samen om partijen in de sector zorg en welzijn betrouwbare informatie te bieden over de arbeidsmarkt. Het Arbeidsmarktplatform Sociaal Werk, waarin werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd, is een van de opdrachtgevers van dit onderzoeksprogramma.