Nieuwsbericht

Erkenning meerwaarde mbo-certificaten sociaal werk: denk mee en beantwoord drie vragen

9 april 2024 | 2 minuten lezen

Sociaalwerkorganisaties erkennen de meerwaarde van mbo-certificaten, blijkt uit de reacties op een recente oproep in de branche. Die meerwaarde geldt zowel voor het versterken en verbreden van de inzetbaarheid van nu werkzame sociaal werkers, als voor het bekwamen van zij-instromers (met een andere achtergrond/opleiding) en herintreders. Om scherper te krijgen welke certificaten we willen ontwikkelen, vragen we je om een enquête van drie vragen in te vullen. Hieronder eerst meer informatie over mbo-certificaten en de mogelijke inhoud waaruit je kunt kiezen.


Wat zijn mbo-certificaten?
Mbo-certificaten kun je zien als een soort ‘deeldiploma’s’ van een volledige mbo-opleiding. Ze bestaan uit een of meer onderdelen (werkprocessen) van het Kwalificatiedossier (de basis voor de mbo-opleiding) en hebben een zelfstandige waarde op de arbeidsmarkt. Ze zijn vooral bedoeld en geschikt voor volwassenen.

Kwalificatiedossier Sociaal Werk
Het Kwalificatiedossier (KD) Sociaal Werk, de basis voor de mbo-opleiding, is vorig jaar vernieuwd en speelt nu nog beter in op wat gevraagd wordt in de praktijk. Studenten die per 1 augustus 2024 starten met de mbo-4 opleiding Sociaal Werker worden volgens dit vernieuwde KD opgeleid. Het nieuwe kwalificatiedossier Sociaal Werk bevat de volgende tien werkprocessen:

  1. Onderzoekt de behoefte aan sociaal werk (B1-K1-W1)
  2. Kiest samen met mensen een aanpak voor ondersteuning (B1-K1-W2)
  3. Versterkt de sociale basis (B1-K1-W3)
  4. Biedt praktische ondersteuning bij dagelijks functioneren (B1-K1-W4)
  5. Zet een activiteit in om doel(en) te bereiken (B1-K1-W5)
  6. Komt op voor de rechten van mensen (B1-K1-W6)
  7. Evalueert de aanpak voor ondersteuning (B1-K2-W1)
  8. Voert het beleid uit (B1-K2-W1)
  9. Voert administratieve taken uit (B1-K2-W2)
  10. Werkt aan de eigen professionele ontwikkeling (B1-K2-W3).

De codes achter de namen van de werkprocessen zijn de codes uit het kwalificatiedossier. Daarin vind je de verdere uitwerking van deze werkprocessen. Het hele kwalificatiedossier Sociaal werk is geactualiseerd. Twee werkprocessen zijn helemaal nieuw: ‘Versterkt de sociale basis’ en ‘Komt op voor de rechten van mensen’.

Denk je mee?
We hebben jou nodig om zicht te krijgen op de waarde en de inhoud van mbo-certificaten voor het sociaal werk. Daarom vragen we je om de onderstaande enquête uiterlijk maandag 22 april a.s. in te vullen. Alvast hartelijk dank!

-> naar de enquête Mbo-certificaten in het sociaal werk

Wil je meer informatie, mail of bel dan met senior adviseur Edwin Luttik (06) 2207 3745.