Nieuwsbericht

Opleiden met subsidie: meld je nu snel aan voor SectorplanPlus

2 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Opleiden van medewerkers in sociaal werk is en blijft van belang voor instroom en behoud. Daar zijn verschillende subsidies voor. Wil jij ook investeren in opleidingen? Meld jouw sociaalwerkorganisatie dan aan voor SectorplanPlus, een subsidie voor opleidingsactiviteiten. Van 1 tot en met 20 augustus kun je een vooraanvraag indienen, waarna je tot 30 september de tijd hebt om die verder in te vullen. Wees er snel bij!

Wat is SectorplanPlus? 

SectorplanPlus is een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en wordt uitgevoerd via RegioPlus. Met deze subsidie kunnen organisaties in zorg en welzijn een extra impuls geven aan opleidingsmogelijkheden voor medewerkers. Het gaat om een breed scala aan opleidingen gericht op: nieuwe instroom, met ontslag bedreigde medewerkers, opscholing met beroepskwalificerende scholing, praktijk/werkbegeleiders en behoud van medewerkers. 

Voor welke opleidingsactiviteiten is de subsidie?

Je kunt SectorplanPlus aanvragen voor drie soorten opleidingsactiviteiten:

A. bbl en derde leerweg trajecten
B. hbo duaal, deeltijd en associate degree
C. trajecten voor kortere (van 3 tot 128 uur) of langere trainingen en ontwikkelingsactiviteiten (boven 128 uur)

Voorwaarde is dat de organisatie alle opleidingskosten betaalt en die niet verhaalt op de medewerker. Verletkosten kun je meerekenen. 

Activiteit A en B betreffen kwalificerende opleidingen, zoals mbo Sociaal Werker en hbo Social Work. Voor die opleidingen is subsidie mogelijk tot een vast maximum bedrag. Bij een opleiding korter dan een jaar of een arbeidsovereenkomst onder de 24 uur wordt dit bedrag naar beneden bijgesteld. 

Alle overige opleidingen en de activiteiten onder C worden voor 50 procent gesubsidieerd tot een maximum bedrag. Bij kleinere organisaties tot 50 medewerkers kan dit oplopen tot 70 procent en onder de 250 medewerkers tot 60 procent. 

Voor activiteit A en B geldt dat trajecten subsidiabel zijn met een start in het schooljaar 2023-2024, dus vanaf 21 augustus 2023 tot en met 31 juli 2024. Voor activiteiten onder C geldt dat ze subsidiabel zijn met een start vanaf 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2024.

Welke organisaties kunnen SectorplanPlus aanvragen?

Alle organisaties in zorg en welzijn kunnen meedoen aan de subsidieregeling. Voorwaarde is dat de activiteiten van de organisatie helemaal of voor een deel bekostigd worden uit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Jeugdwet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG). Dat kan directe bekostiging zijn, zoals in een contract of via subsidie van een gemeente. Het kan ook als de organisatie onderdeel is van een samenwerkingsverband. 

Bij samenwerking tussen organisaties is er voor de activiteiten onder A en B een opslag mogelijk en een extra opslag indien dit plaatsvindt met een organisatie in de wijkverpleging.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Van 1 augustus tot en met 20 augustus 2023 kun je een vooraanvraag indienen voor nieuwe opleidingsactiviteiten in het schooljaar 2023-2024. Dat betekent dat je een inschatting moet maken van de aantallen deelnemers voor de activiteiten A, B en C. Vervolgens heb je tot en met 30 september 2023 de tijd om de aanvragen verder compleet te maken. Kijk voor alle informatie, inclusief het programma van eisen en de precieze voorwaarden, op het portaal van SectorplanPlus.

Dat betekent dat je: 

  • je als organisatie registreert en een aantal basisgegevens invult;
  • per arbeidsmarktregio een aanvraag aanmaakt;
  • per aanvraag op activiteit A, B en C een inschatting van aantallen deelnemers invult;
  • de aanvraag indient. 

Vervolgens heb je tot en met 30 september 2023 de tijd om de aanvragen verder compleet te maken. Kijk voor alle informatie, inclusief het programma van eisen en de precieze voorwaarden, op het portaal van SectorplanPlus.