Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Nieuwsbericht

Samenwerking 'sociaal' en 'veiligheid'- nieuw magazine - Preventie van radicalisering en polarisatie

Op 4 november 2020 geplaatst door

Platform JEP en de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) maakten een nieuwe aflevering van dit nieuwe online magazine over preventie van radicalisering en polarisatie en de samenwerking tussen sociaal domein en veiligheidsdomein. Met de belangrijkste inzichten en uitkomsten van de verkenning ‘Aanpak versterking sociaal domein’.

Deze verkenning had als doel de samenwerking tussen professionals in het sociaal- en het veiligheidsdomein te verbeteren, omdat er behoefte is aan een sterkere samenwerking tussen beide domeinen. Denk aan een gedeelde visie op de preventie van radicalisering, een krachtiger netwerk waarin partners elkaars rollen kennen en begrijpen, en het beter op peil houden van kennis en kunde.

Oa. met:
Het preventieclassificatiemodel: Preventie van radicalisering en extremisme is geen vraagstuk van het veiligheidsdomein alleen. Ook het sociale domein heeft hierin een rol en samenwerken tussen beide domeinen is nodig, zoals het preventieclassificatiemodel inzichtelijk maakt. Dit model is ontwikkeld door Amy-Jane Gielen, een onderzoeker en adviseur die gepromoveerd is op het voorkomen van radicalisering. Je leest het artikel hier.

En met: 
Jeugdoverlast dreigt. ‘Hoe gaan we dit tackelen?’, vraagt Gaby Rasters van de gemeente Eindhoven zich af. Iedereen staat op scherp. Majid gaat net als zijn collega-jongerenwerkers de wijken in om met jongeren te praten. Sfeerbeelden over waar groepjes jongeren zich bevinden en hoe de verveling toeslaat, bespreken ze met gemeente en politie. Majid: ‘In Tongelre werken jeugdwerkers goed samen met het veiligheidsdomein omdat we hetzelfde doel hebben: we willen dat jongeren op het rechte pad blijven.’
Energie ombuigen
Veiligheidsspecialist Mimoun Saoudi wordt gebombardeerd tot projectleider om te voorkomen dat coronavervelers overlast veroorzaken. Doordat er in Eindhoven al jaren structureel overleg is tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein is één belletje naar Yunus Balci genoeg. ‘Hé, wil je je bij ons aansluiten? We willen aan jongeren vragen om voedselpakketten te maken voor Eindhovenaren die het door de coronacrisis moeilijk hebben.’ Naast beleidsmedewerker diversiteit bij de gemeente is Yunus jongerenvoorzitter bij de Mevlana-moskee in de wijk Tongelre. Uit de gesprekken die hij eerder voerde met jongeren, bleek dat ze graag iets nuttigs doen. Yunus was al van plan om jongeren voedselpakketten te laten maken, maar dan op kleine schaal. ‘Laten we de energie die bij de jongeren zit, ombuigen naar iets positiefs, zodat ze zich eigenaar voelen van dit project.’ >> lees verder in het magazine!

In het magazine delen professionals uit beide domeinen hun ideeën en best practices maar ook hun dilemma’s en aarzelingen. Hoe leer je elkaars taal kennen? Wie heeft eigenaarschap waarover? Hoe houd je de aandacht vast voor radicalisering? Zo krijgen gemeenten handvatten aangereikt om de samenwerking op lokaal niveau te verbeteren.

Het magazine is bedoeld voor zowel bestuurders als ambtenaren uit het sociaal en veiligheidsdomein.  
Platform JEP vind je hier. 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten