Nieuwsbericht

Steeds meer leden kiezen voor Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk

5 december 2023 | 4 minuten lezen

In 2023 zagen we een flinke groei in het aantal sociaalwerkorganisaties dat kiest voor het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk: het aantal (her)certificeringen is verdubbeld! Een fraai resultaat waar we als branchevereniging trots op zijn: het draagt immers bij aan een krachtige positionering van onze branche. Deze positieve ontwikkeling willen we in het komende jaar doorzetten, daarom introduceren we nieuwe trainingen en workshops voor leden die de volgende stap willen zetten richting certificering.

Waarom kiezen organisaties voor het Kwaliteitslabel?

Met het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk laat je als sociaalwerkorganisatie zien dat je staat voor kwaliteit en continu werkt aan de verbetering van de dienstverlening: aan opdrachtgevers, samenwerkingspartners en bewoners. Het label houdt je alert op de prestaties van je organisatie en geeft adviezen voor verbetering. Het is dan ook ontwikkeld voor en door de branche, waarbij het vakmanschap van professionals centraal staat.

Groeiende interesse bij sociaal werk en gemeenten
Er is steeds meer interesse in het Kwaliteitslabel, zowel bij sociaalwerkorganisaties als bij gemeenten. Ook wijkteams sluiten regelmatig aan bij de introductiebijeenkomsten; voor hen sluit het Kwaliteitslabel goed aan bij hun dagelijkse werkzaamheden en het biedt hen bovendien goed inzicht voor het team. (Her)certificeringen worden regelmatig trots gedeeld op sociale media, zoals onlangs onder meer door De Schoor, DOCK, WijZijn, Stichting Netwerk Hoorn, Solidez en Welzijn Hoeksche Waard. Vorige week ontving Sociaal Team Gouda, een coöperatie bestaande uit verschillende lidorganisaties, het certificaat. Zij maakten er een feestje van, waarbij adjunct directeur Gerdien Rabbers het certificaat uitreikte. Esther van der Meer, manager Sociaal Team Gouda, blikt voldaan terug: “We zijn blij met de ondersteuning die het toewerken naar en bijhouden van de normen van het Kwaliteitslabel ons biedt bij onze doorontwikkeling. Ook draagt het aanzienlijk bij aan het opbouwen van een vertrouwensband met onze opdrachtgever en samenwerkingspartner de gemeente Gouda.”

Het Kwaliteitslabel draagt aanzienlijk bij aan het opbouwen van een vertrouwensband met de gemeente

Kennismaking via (nieuwe) trainingen en workshops
Gedurende het jaar organiseert Sociaal Werk Nederland diverse online introductiebijeenkomsten. We merkten dat leden die hadden deelgenomen vaak enthousiast waren om aan de slag te gaan, maar het soms lastig vonden om de volgende stap naar certificering te zetten. Om die reden bieden we nu enkele nieuwe trainingen aan, om onze leden te ondersteunen in het certificeringsproces. Deze trainingen vinden fysiek plaats en worden voor onze leden gratis aangeboden. De certificerende instellingen waar we veel mee samenwerken, geven de workshops en trainingen met aandacht voor de verschillende fasen van het certificeringstraject:

  • De Training stappenplan certificering is geschikt voor leden die snel de eerste stappen willen zetten naar certificering. Deze training wordt aangeboden voor organisaties die al dan niet een introductiebijeenkomst hebben bijgewoond en graag praktische informatie willen over kwaliteitsmanagement en de route naar certificering. Vragen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld: Hoe organiseer je de zelfevaluatie? Hoe bepalen we de scope van het certificaat? Ook neemt de certificerende instelling je mee in de uitleg over de verschillende norm elementen. Meld je aan voor de training op donderdag 1 februari 2024 (fysiek, beperkt aantal plekken beschikbaar!)
     
  • Een belangrijke stap in het certificeringstraject is het invullen van de zelfevaluatie. Die geeft je inzicht in hoe je als organisatie op dit moment al voldoet aan de normen die aan bod komen tijdens de toetsing. Bij het invullen van de zelfevaluatie blijkt vaak dat je als sociaalwerkorganisatie al veel zaken goed op orde hebt. In de Workshop invullen zelfevaluatie Kwaliteitslabel word je als deelnemer door certificerende instelling CIIO bij de hand genomen en ga je met een ingevulde zelfevaluatie naar huis. Meld je aan voor de workshop op maandag 11 december 2023 of maandag 19 februari 2024 (fysiek, beperkt aantal plekken beschikbaar!)
     
  • Als je binnen jouw organisatie al zelfstandig aan de slag bent gegaan met de zelfevaluatie, kun je hier feedback op krijgen in de Workshop reflectie op zelfevaluatie. Deze training bereidt je voor op de audit. De basis van deze training ligt bij de door deelnemers vooraf ingestuurde zelfevaluaties. Van hieruit worden bepaalde thema’s en vraagstukken gedeeld en toegepast in deze training. Zo leer je van elkaar en krijg je meteen handvatten mee ter voorbereiding op de toetsing. Na afloop heb je een praktisch plan aan de hand van de feedback op je zelfevaluatie. Meld je aan voor de workshop op donderdag 11 januari 2024 (fysiek, beperkt aantal plekken beschikbaar!)
     
  • Wil je in 2024 een frisse start maken met het Kwaliteitslabel? Meld je dan aan voor één van de online Introductiebijeenkomsten Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk, bijvoorbeeld op dinsdag 23 januari of dinsdag 5 maart 2024 via Microsoft Teams.

 

Wil je meer weten over het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk? Neem een kijkje op onze website of neem contact op met Loes Kalter via e-mail of tel. (06) 2935 5329.