Nieuwsbericht

'Arbeidsovereenkomst is een mooi visitekaartje geworden'

17 januari 2024 | 1 minuut lezen

Gebruikt jouw organisatie de nieuwe, moderne arbeidsovereenkomst al? Het is nu een half jaar beschikbaar en helemaal aan te passen aan de eigen huisstijl. De toon van de overeenkomst is vriendelijker en toegankelijker en geschreven op B1-niveau voor betere leesbaarheid. Samen met AWVN is gekomen tot dit resultaat: genoeg reden om arbeidsjurist Radia Abba-van Koolwijk te vragen naar de ervaringen tot nu toe.

De vorige arbeidsovereenkomst was uitgebreid en had veel bepalingen die voornamelijk gebaseerd waren op wantrouwen, zoals concurrentiebedingen en ontslagbedingen. De nieuwe overeenkomst is opgesteld met als uitgangspunt samenwerking en vertrouwen.

Buiten de eigen huisstijl kunnen ook organisatiespecifieke regelingen worden aangepast, zolang de juridische aspecten kloppend blijven. Er is ruimte om bepaalde bepalingen in begrijpelijke taal aan te passen, zonder afbreuk te doen aan juridische geldigheid.

Toegankelijk en positief
De reacties van werkgevers zijn enthousiast. Radia Abba-van Koolwijk: “De hr-professionals van onze leden waarderen de positieve uitstraling en de toegankelijke tekst. Dat horen ze ook van nieuwe medewerkers. De vragen die we krijgen, gaan vooral over de vormgeving en de aanpassing aan de eigen huisstijl, niet over de inhoud van de overeenkomst. We hebben zelf de overeenkomst de afgelopen maanden ook gebruikt voor een aantal nieuwe collega’s en van hen hoorde ik precies hetzelfde: wat een plezierige, toegankelijke en makkelijk leesbare overeenkomst.”

Aantrekkelijk werkgeverschap
De vernieuwde arbeidsovereenkomst is een instrument voor aantrekkelijk werkgeverschap waarmee organisaties zich kunnen onderscheiden in de huidige krappe arbeidsmarkt. Om deze reden is ook de cao-tekst gemoderniseerd.

Lees hier het gehele interview.

Benieuwd naar de moderne arbeidsovereenkomst? Download de documenten en de algemene leeswijzer (inlog vereist).

Met vragen of opmerkingen kun je terecht bij Radia Abba-van Koolwijk (via jzo-support@sociaalwerk.nl  of 06 - 15 55 67 38).