Themaoverzicht

Vakmanschap

Kwaliteit & Professionalisering

De rol van sociaal werkers verandert: van uitvoerend professionals naar frontmannen/vrouwen met een duidelijke rol voor bewoners en in de sociale basis van buurten, en die de organisatie representeren in samenwerkingsverbanden. Daarmee zijn ze het uithangbord én het kapitaal van sociaalwerkorganisaties. Hun vakmanschap is dus essentieel.

Sociaal Werk Nederland werkt samen met leden en partners (kennisinstituten, vakbonden, beroepsverenigingen, de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad) aan basiscompetenties, vakkennis en de voortdurende verbetering van de basisopleidingen en bij- en nascholing.
We maken ons sterk voor regionale samenwerking met opleidingen en beroepspraktijkvorming.

Mijlpaal in maart 2018: het (beroeps)Register Sociaal Werk, het Beroepscompetentieprofiel Sociaal Werker en de Beroepscode, ontwikkeld ism het werkveld (BPSW (voorheen NVMW).), voor structurele borging van de beroepsontwikkeling. Zie ook de website Sociaal Werk Versterkt.

Nieuwsbericht

26 oktober op tv: “Later als ik jongerenwerker ben”

Op 14 oktober 2019 geplaatst door

Jochem van Gelder presenteert op 26 oktober deze aflevering van Later als ik groot ben; medegefinancierd door Sociaal Werk Nederland, Platform Sociaal werkt, en lidorganisaties Dock, HEFgroep, JOU Utrecht.

“Wat wil jij later worden?" Kinderen dromen van een beroep als dokter of een carrière als topsporter. Andere beroepen die hoog scoren zijn wetenschapper, ingenieur, brandweerman of kok. Toch is het de vraag hoeveel van hen daadwerkelijk weten wat hun droomberoep inhoudt. En wat moet je er allemaal voor leren om het te worden?

Je ziet het in 'Later als ik groot ben'. Kinderen uit groep 7 of 8 kunnen zich opgeven voor het programma. Samen met Jochem van Gelder gaan ze op onderzoek uit. Waarom lijkt dit beroep je zo leuk? Welke opleiding kun je volgen? Hoe ziet een werkdag eruit en hoe word je nou daadwerkelijk ingenieur, dokter of schilder? 

Het platform Sociaal Werk werkt heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een aflevering over jongerenwerk. Het is de derde aflevering in de nieuwe serie die op 12 oktober is gestart. Uitzending: zaterdag 26 oktober om 17 uur, en herhaling op zondagochtend 27 oktober om 11 uur.

Hoofdpersoon in deze aflevering is de twaalfjarige Joelle Bosch uit Putten. Ze helpt graag anderen. Jochem van Gelder dacht: wil ze dan misschien jongerenwerker worden?
Samen gaan ze allereerst naar de Hogeschool van Amsterdam om erachter te komen welke opleiding je daarvoor moet doen. Ze spreken studenten die de opleiding social work volgen. Docent Marco Bijl legt uit wat de opleiding inhoudt en hij geeft Joelle en Jochem een opdracht.
Vervolgens gaan ze naar sociaalwerkorganisatie Dock in Rotterdam waar jongerenwerker Youssef el Bahri hen verschillende kanten van het beroep laat ervaren. Van een rollenspel over ervaringen van jongeren met de politie tot een-op-een-hulpvragen beantwoorden en het voorbereiden van een voetbaltoernooi.

Sociaalwerkorganisaties kunnen de aflevering gebruiken om een beeld te geven van jongerenwerk, bijvoorbeeld bij gastlessen op middelbare scholen. Middelbare scholen kunnen de aflevering gebruiken voor voorlichting tijdens beroepskeuzelessen.

#sterkjongerenwerk moet op de kaart! Bestuurlijk congres op 29 november - onderzoekgegevens hier

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten