Nieuwsbericht

Wie draag jij voor als Sociaal Werker van het Jaar 2023?

8 december 2022 | 2 minuten lezen

Vanaf vandaag kun je jouw Sociaal Werker van het Jaar 2023 aanmelden bij Sociaal Werk werkt! Met deze verkiezing laten we al meer dan tien jaar zien hoe belangrijk sociaal werkers zijn voor de samenleving. Zij zetten zich in voor al die mensen in Nederland die in een kwetsbare situatie zitten of in kwetsbare wijken wonen. Sociaal werkers staan naast hen als zij hun problemen niet meer zelf het hoofd kunnen bieden of hun situatie willen verbeteren. Sociaal werkers zijn vakmensen die een cruciale bijdrage leveren aan de samenleving. De impact van hun werk moet daarom gezien worden!

"Sociaal werk is een sterke professie op wetenschappelijke grondslag, met eigen methodieken. We moeten dit in blijven zetten voor mensen in kwetsbare situaties, om hen te ondersteunen en te empoweren."
(Redouan el Khayari, Sociaal Werker van het Jaar 2022)

Onmisbaar in de samenleving
Door de ontwikkelingen in de samenleving die velen raken - armoede, huisvestingsproblematiek, energietransitie, gevolgen van de oorlog in Oekraïne - wordt er steeds meer gevraagd van sociaal werkers. Daarnaast staat sociaal werk onder druk door krapte op de arbeidsmarkt en de dreiging van bezuinigingen. In dit complexe speelveld blijven sociaal werkers mensen ondersteunen die dat nodig hebben. Ze doen dit op verschillende plekken; in dorp en stad, in wijken en buurten, en zetten zich in voor mensen van alle leeftijden. Met hun inzet voorkomen ze vaak dat problemen bij die mensen of in wijken en buurten verergeren. Sociaal werkers zijn bevlogen professionals die hun vak verstaan. Ze zijn onmisbaar in de samenleving.

"We worden er vaak laat bijgehaald en dat verandert alleen als beter zichtbaar is wat we doen."
(
Nadine de Koning, genomineerde 2022)

Vakmanschap mag gezien worden
De impact van sociaal werkers wordt nog niet altijd en overal voldoende gezien. Met de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar dragen we bij aan die zichtbaarheid. Het vak en vakmanschap van sociaal werkers wordt in de spotlights gezet, en het versterkt de verbinding tussen sociaal werkers, politiek, onderwijs en media. 

Sociaal werk is essentieel. Als sociaal werkers kunnen we het verschil maken. We mogen meer laten zien wat we doen: we lopen in zoveel mensenlevens mee.
(
Diana Huurnink, genomineerde 2022)

Wie zet jij in een lijstje?
Wil jij bijdragen aan de zichtbaarheid van sociaal werk? Zet dan jouw Sociaal Werker van het Jaar in een lijstje! We zijn zoals ieder jaar op zoek naar die bijzondere sociaal werker: een innovatieve netwerker en ondernemer, met een eigen(wijze) visie op sociaal werk. Draag vóór 13 februari 2023 jouw Sociaal Werker 2023 voor. Uit de voordrachten worden door de vakjury drie genomineerden gekozen, waarvan er één de winnaar wordt. Die wordt bekendgemaakt op het Jaarcongres Sociaal Werk op 24 mei 2023 – zet deze datum alvast in je agenda! 

Klik hier om jouw Sociaal Werker van 2023 voor te dragen!

Over Sociaal Werk werkt!
Sociaal Werk werkt! is de samenwerking van werkgeversorganisatie Sociaal Werk Nederland en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn. In het Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk en de Cao-tafel Sociaal Werk zetten wij ons samen in voor een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.

Genomineerden verkiezing 2022: v.l.n.r. Nadine de Koning, Redouan El Khayari en Diana Huurnink. Lees ook het interview met dit drietal in vakblad Sociale Vraagstukken, 29 november 2022: Sociaal werkers over continuïteit en het draaien aan knoppen.