Nieuwsbericht

Oproep aan nieuw kabinet voor gelijke kansen op gezondheid

22 januari 2024 | 2 minuten lezen

Samen met ruim vijftig partijen waaronder Sociaal Werk Nederland, dringt artsenfederatie KNMG er bij het aanstaande kabinet op aan om het voortouw te nemen bij het bevorderen van gelijke gezondheidskansen voor iedereen in Nederland. De brief met deze oproep is gericht aan de (in)formateur en ondertekend door deze brede coalitie vanuit verschillende sectoren, waaronder onderwijs, lokale overheden, bedrijfsleven, zorg en welzijn en andere maatschappelijke organisaties. Daarbij ontstrepen de ondertekenaars het belang van weloverwogen beleidsbeslissingen over de korte zowel als de lange termijn. Ze bouwen voort op de eerdere gezamenlijke open brief van maart 2023.

Het is cruciaal dat er nu actie wordt ondernomen; de gezondheidsverschillen in Nederland moeten worden verkleind zodat iedereen kansen heeft op een gezond leven. Wie arm is in Nederland, leeft gemiddeld maar liefst 25 jaar korter in goede gezondheid. Sociaal Werk Nederland heeft aan de totstandkoming van de brief bijgedragen, waarin een reeks specifieke beleidsmaatregelen worden gepresenteerd die het nieuwe kabinet moet opnemen in het regeerakkoord:

  1. Financiële bestaanszekerheid: zorg voor een sociaal minimum dat voldoende is om van te leven en garandeer toegankelijkheid, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid in het sociale zekerheidssysteem.
  2. Health in and for all policies: stel wettelijke gezondheidsdoelen vast die leidend zijn op landelijk, regionaal en lokaal niveau.
  3. Financiering van gezondheidsbevordering en preventie: ontschot de financieringsstromen en creëer een begrotingspost uit de algemene middelen van 5 miljard voor gezondheidsbevordering en preventie. Neem de maatschappelijke baten van preventiemaatregelen mee in berekeningen door het CPB, zodat de volledige impact op de samenleving wordt erkend.
  4. Betaalbare en duurzame huisvesting: realiseer een toereikend aanbod aan betaalbare (huur)woningen, investeer in groene wijken met sport-, beweeg- en speelgelegenheid. En bestrijd dak- en thuisloosheid effectief.
  5. Sterke basis in de wijk: richt in buurten en wijken brede centra op waarin professionals uit het sociaal domein en de zorg (samen)werken en betrek daarbij ook informele zorg. Harmoniseer financieringsstructuren tussen zorg en sociaal, zodat deze beter op elkaar aansluiten. En voer integrale zorgmodellen in, waarbij sociale diensten, sociaal werk- en zorgorganisaties samenwerken om in de behoeften van bewoners/patiënten/cliënten te voorzien.

Met deze oproep benadrukken de KNMG en de mede-ondertekenaars de verantwoordelijkheid van het nieuwe kabinet om structurele veranderingen door te voeren die de gezondheid van alle Nederlanders ten goede zullen komen. Je vindt de brief aan de (in)formateur onderaan deze pagina.

Meer boodschappen voor de informateur
Vanuit Sociaal Werk Nederland hebben we ook een eigen boodschap en position paper onder de aandacht gebracht van de informateur. Ook maken we deel uit van verschillende coalities: zo waren we afgelopen week mede-ondertekenaar van een 'gezamenlijke gezondheidsbrief' aan de informateur vanuit een brede coalitie van partijen vanuit onder meer onderwijs, gemeenten, gezondheidsfondsen, bedrijfsleven, zorg en diverse maatschappelijke organisaties. Met vier voorstellen voor het bevorderen van gezondheid, in lijn met de belangrijkste aanbevelingen van de Sociaal-Economische Raad (SER). We bundelden eerder ook de krachten in de Nationale Armoedecoalitie voor een krachtig gezamenlijk appel voor het opvolgen van de aanbevelingen van de Commissie Sociaal Minimum.