Nieuwsbericht

Armoedecoalitie: ‘Voer adviezen Commissie Sociaal Minimum zo snel mogelijk uit’

12 december 2023 | 2 minuten lezen

Deze zomer adviseerde de Commissie Sociaal Minimum onder andere om uitkeringen en het minimumloon te verhogen. De Landelijke Armoedecoalitie, waarvan Sociaal Werk Nederland deel uitmaakt, vraagt aan de vooravond van de kabinetsformatie aan politici met klem om de adviezen van de Commissie Sociaal Minimum zo snel mogelijk uit te voeren.

Armoede en kansenongelijkheid

De Landelijke Armoedecoalitie is een netwerk van organisaties die samen armoede en schulden aanpakken. Ze doen de oproep in een brief met een bijlage met negen noodzakelijke maatregelen om bestaanszekerheid te realiseren, aan de politici van alle politieke partijen en in het bijzonder de partijen die gaan onderhandelen over een te vormen kabinet. Voor bijna één miljoen mensen is de maand te lang om te kunnen rondkomen, aldus de coalitie. De groep mensen die niet rondkomt, is zeer divers. Het leidt tot kansenongelijkheid en een kloof tussen mensen die wel en niet mee kunnen doen.

Voer adviezen Commissie Sociaal Minimum uit
Deze zomer adviseerde de Commissie Sociaal Minimum om uitkeringen en het minimumloon te laten stijgen zodat mensen in Nederland kunnen rondkomen en meedoen. De Landelijke Armoedecoalitie vraagt nu met klem aan politici om de adviezen van de Commissie zo snel mogelijk uit te voeren: “Nú is het moment om woorden om te zetten in daden zodat deze groep mensen weer op volwaardige wijze mee kan doen en het vertrouwen in de overheid weer toeneemt.”

Hoofdpunten van de brief

  1. Voer de vernieuwde norm voor bestaanszekerheid en het bufferbudget van 9 procent in, zodat mensen in Nederland met een laag inkomen, kunnen rondkomen en meedoen. Pas deze norm toe in de Participatiewet, Toeslagenwet, IOAW, AIO, UWV en bij de beslagvrije voet.
  2. Versimpel het systeem van toeslagen en inkomensondersteunende regelingen, zodat het eenvoudig en overzichtelijk wordt, het inkomen van mensen voorspelbaar wordt en werken loont.
  3. Zorg voor voldoende sociaal werkers in de wijken die naast bewoners staan en hen helpen om hun weg te vinden in het woud van regelingen en geef betaalde ervaringsdeskundigheid een serieuze plek in de ontwikkeling en uitvoering van beleid.


Over de Landelijke Armoedecoalitie
De Landelijke Armoedecoalitie is een netwerk van landelijke partijen die zich vinden in het gezamenlijke doel om armoede en schulden aan te pakken. Aangesloten zijn: Aedes, ATD Vierde Wereld, Alliantie Vrijwillige Schuldhulpverlening, Burgerkracht De Pijler, CNV, FNV, Gemeente Utrecht, Horus, Ieder(in), Landelijke Cliëntenraad, Sociaal Werk Nederland, Sociale Alliantie, SUNN, Valente, Werkplaats COMO, Woonbond en Armoedecoalitie Utrecht. De kenniscentra Movisie, Nibud en NVVK ondersteunen de coalitie.