Nieuwsbericht

Voorbeeldprotocol 'buurthuizen en ontmoetingsplekken' van de LSA

14 mei 2020 | 2 minuten lezen

Buurthuizen en ontmoetingsplekken mogen vanaf 1 juni weer open voor maximaal 30 mensen. Het is belangrijk dat je een goed plan hebt om dat te doen. LSA maakte een voorbeeldprotocol. Dat kun je gebruiken als leidraad bij de voorbereidingen. De meest actuele versie van het protocol is hier te vinden.

Het sociaal werk heeft voor de continuïteit van zorg en ondersteuning al deze weken door mogen werken binnen de marges van de veiligheid, maar vanaf 1 juni 2020 mogen buurthuizen en ontmoetingsplekken ook weer de deuren openen voor bewoners: met ten hoogste 30 mensen. Afhankelijk van hoe goed het virus onder controle is, mogen vanaf 1 juli nog meer mensen naar een ontmoetingsplek komen. Natuurlijk zijn de maatregelen onder voorbehoud: het kan zijn dat richtlijnen van RIVM en de overheid nog wijzigen of worden terug gedraaid. Een overzicht van de maatregelen vind je hier.

Maak een protocol op maat
Actieve bewoners, buurtwerkers en gemeenten bereiden zich nu voor om weer op te starten. Er was veel belangstelling voor een overzichtelijk invulprotocol. Dat laat zien waar je aan moet denken en waar je een beslissing over moet nemen als je veilig open wil gaan. Als je alle punten en vragen doorloopt, heb je aan het eind van de rit een protocol op maat voor je organisatie.

Het invulprotocol is uitgebreid. Je kunt bij elk onderdeel bedenken of het van toepassing is op jouw initiatief. Zo niet, dan kun je die alinea gewoon verwijderen uit het document. Je kunt natuurlijk ook zelf een onderdeel toevoegen dat (nog) niet in het invulprotocol staat. Je mag dat trouwens ook aan ons laten weten; wij nemen het dan misschien op in een update van het protocol.

Wat heb je nodig?
Je kunt het beste aan de slag als je de volgende twee documenten (Word-bestanden) gebruikt. De meest actuele versie van het protocol is hier te vinden.

Mag ik het gewoon kopiëren?
Ja, dat is geen probleem. Het protocol zelf en de teksten die we hebben gebruikt mag je gewoon kopiëren en wijzigen zodat je een draaiboek maakt dat past bij jouw ontmoetingsplek.

Komen er nieuwe versies?
LSA gaat er wel vanuit dat ze dit invulprotocol een aantal keer bijwerken. Al was het maar omdat er nog wijzigingen en verduidelijkingen van de landelijke richtlijnen komen. Daarnaast gaan nu ook meer bewonersgroepen de deuren weer openen. Dat maakt ongetwijfeld duidelijk of het invulprotocol nog aangepast moet worden.

Krijg ik bericht bij een update?
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe updates van het protocol en LSA nieuws? Vul dan hieronder het formulier in.

LSA bewoners werkte samen met www.dorpshuizen.nl om dit invulprotocol te maken.