Nieuwsbericht

Informatiespecial over J-GGZ,  (O)GGZ en LVB

23 april 2020 | 7 minuten lezen

Hierbij een dagspecial gemaakt door Rotterdamse wijkteams, speciaal over J-GGZ,  (O)GGZ en LVB.
Dit zijn groepen die onder de radar kunnen verdwijnen, nu huisbezoeken niet of minder plaatsvinden. Er zijn echter wel verschillende vormen van digitale hulpverlening die je zelf kan inzetten of waarnaar je kan verwijzen. Mogelijk is de informatoie ook bruikbaar voor sociaal werkers daar en in de rest van het land.

Door het expertiseteam is een inventarisatie gemaakt van het aanbod en die ontsluiten we via deze mail. Een deel van deze informatie is nieuw en een deel is al gedeeld, maar nu op thema gerangschikt:

Vormen van digitale hulp voor jeugdigen en volwassenen

Er is een ruim aanbod van websites en hulplijnen waar jij of je cliënten meer informatie kunnen vinden. Ook wordt in een aantal gevallen de mogelijkheid geboden te chatten met een lotgenoot of een deskundige.

Autisme

  • https://autiplan.nl/ - voor ouders en kinderen informatie over autisme maar met name ondersteuning in het maken van een dagprogramma of het ontwikkelen van een nieuw dagschema, bestaat ook een app van)

Depressieve gevoelens
https://www.gripopjedip.nl/nl/Home/ - informatie en mailmogelijkheden met een deskundige voor jongeren met depressieve gevoelens, er bestaat ook een app

Echtscheiding
https://www.villapinedo.nl/ - voor kinderen en jongeren in echtscheidingssituaties, kunnen ze informatie vinden, maar ook met lotgenoten praten.

Eetstoornissen
https://www.99gram.nl/ - over eetproblematiek, kan ook gechat worden met medewerkers en staat informatie online zowel voor jongeren als ouders.

HGKM
https://www.fier.nl/chat - informatie over geweld, je kunt chatten met hulpverleners
Time-Out app - ondersteunend tegen het escaleren van ruzies

Opvoedondersteuning
https://www.puberenco.nl/ouderrol/hoe-pak-jij-dat-aan/ informatie voor ouders over hun kinderen, lotgenoten contact en hulp van andere ouders
https://www.pratenmetuwkind.nl/ - bieden een korte online cursus aan om te praten met je puberende kind

KOP/KVO
https://kopstoring.nl/site/Kopstoring/ - voor kinderen van ouders met psychische stoornissen, informatie, lotgenoten informatie maar ook contact via een chat

Suïcide
https://www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/online-therapie Bij gedachten aan zelfmoord biedt 113 veel online mogelijkheden. Voor client zelf, omgeving, maar ook professionals. Ze bieden een training en een online therapie aan. Ze noemen ook wat organisaties die hier online bij kunnen helpen, onder ander mentaal beter.

Zelfhulp
https://www.pratenonline.nl/ - voor jongeren, kunnen ze online praten maar ook informatie vinden.
https://wijzijnmind.nl/corona MIND biedt waardevolle informatie voor alle mensen die in deze lastige tijd met een hulpverlener of lotgenoot wil spreken.

Digitale hulp in de GGZ
Verschillende organisaties hebben naast face-to-face-gesprekken, ook een online-aanbod. We zetten het hier op een rijtje.
Youz heeft een Digipoli voor jeugdigen.

PsyQ heeft een Digipoli voor volwassenen.

Youz verslavingszorg is ook getraind door de digipoli en werkt met beeldbellen en/of telefonische contacten. JGGZ-ers,  die verbonden zijn aan de wijkteams,  kunnen een versnelde training Digitaal behandelen. De training wordt door de Digipoli van Youz verzorgd.

Indigo, een zorgbedrijf van de Parnassia Groep, biedt digitale hulp. Aanmelden kan via de website: www.indigowest.nl/indigo-online/aanmelden
Op deze site kun je het digitale aanmeldformulier vinden. Er is wel een verwijsbrief van de huisarts nodig, die kan ook digitaal aangeleverd worden. De intake vindt telefonisch of via skype plaats, en de behandeling kan ook digitaal worden uitgevoerd. De kosten worden door de ziektekostenverzekeraar betaald.

Voorbeel uit de regio Rotterdam Rijnmond en Zuid Holland Zuid van gezinsconsultatie met als doel:

  1. Ondersteunen van hulpverleners, die betrokken zijn bij patiënten met kinderen en die ondersteuning willen bij problemen, die zij tegenkomen rond ouderschap en kinderen.
  2. Ondersteunen van patiënten, bij problemen rond ouderschap en kinderen.
  3. Het is dus mogelijk dat ook het gesprek met patiënt en gezin wordt gevoerd. Naast de preventiemedewerkers zijn ook systeemtherapeuten betrokken.

Meer kan je lezen in de bijlage Gezinsconsultatie tijdens coronacrisis.

Continuïteit van zorg Parnassia Groep regio Rijnmond
De Parnassia-groep levert zorg aan verschillende groepen kwetsbare Rotterdammers. Ook voor hen geldt dat ze hun dienstverlening hebben aangepast. Wat dat betekent voor de verschillende vormen van ondersteuning kan je lezen in de bijlage Continuïteit van zorg Parnassia Groep regio Rijnmond.

Afwegingskader Politie-GGZ voor huisbezoeken
De politie-GGZ heeft een afwegingskader dat bij de ambulante teams en de politie-GGZ wordt gehanteerd ter afweging van een huisbezoek. Deze wordt hier in de bijlagen afwegingskader ambulant contact ter kennisname gedeeld: dan weten jullie welke richtlijnen deze aanbieders gebruiken.

GGZ in Coronatijd
De mooie infographic met thuisblijftips hebben we opgenomen in de bijlage.
Op de website van MIND is er een Corona pagina ingericht met veel mogelijkheden tot contact, tips en opdrachten: https://wijzijnmind.nl/corona (ook voor onszelf).
Via www.mindkorrelatie.nl of 0900-1450 kunnen mensen praten/chatten/whatsappen over hun angstklachten, somberheid etc. Elke werkdag tussen 9:00 – 18:00.

Hieronder tips die kunnen worden meegegeven in de ondersteuning https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/tips-coronacrisis.html

  1. Beweeg en leef gezond
    ‘Nu we voornamelijk binnenshuis leven kan het krijgen van genoeg beweging lastig zijn. Ga daarom wandelen, fietsen, of doe aan yoga. Dit is effectief en ook mogelijk nu sportscholen en sportclubs dicht zijn. Maar houdt ook hierbij rekening met een gepaste anderhalve meter afstand. Zorg daarnaast voor gezonde voeding, zonder te hamsteren natuurlijk, en beperk het gebruik van alcohol.’
     
  2. Doe waar jij blij van wordt
    'Probeer iedere dag een activiteit te ondernemen die je energie geeft of pak een nieuwe, of oude, hobby op. Hoe groot of klein dit ook is. Dat vraag misschien wat van je creativiteit, maar probeer eens om te denken: schrijf een kaart naar iemand die belangrijk voor je is, luister naar je favoriete muziek of duik de keuken in en probeer eens een nieuw recept.'
     
  3. Zorg voor structuur
    ‘Nu we steeds meer thuis zijn en ook thuis moeten werken, is het belangrijk om een goed dagritme te creëren. Ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden ook weer op, maar zorg bijvoorbeeld ook dat je op gezette tijden eet. Maak een plan voor de dag en noteer het eventueel op een to-do lijst. Ook al is het maar één ding dat je vandaag wilt doen, daarmee creëer je al overzicht en een gevoel van controle.’
     
  4. Zoek steun en praat over je situatie en gevoelens
    'Ik ben me ervan bewust dat dit een grote en moeilijke stap kan zijn. Daarnaast is fysiek contact nu lastiger. Toch helpt het delen van je emoties echt, het geeft je steun en is heel essentieel tijdens ingrijpende gebeurtenissen zoals deze. Zoek mensen online op en ga bijvoorbeeld videobellen. Liever met een psycholoog praten? Dan kun je bij ons terecht, zowel telefonisch als online.'
     
  5. Beperk jezelf met het zoeken van informatie op internet
    'Prima en logisch dat je jezelf wilt informeren, maar zoek hier een goede balans. Zorg ook dat je nieuws leest van bekende en betrouwbare bronnen, zoals de Rijksoverheid, het RIVM, de NOS en de Nederlandse kwaliteitskranten. Niet alle berichtgeving is betrouwbaar; gebruik op Google daarom niet lukraak de zoekterm 'corona'. Wees daarvoor op je hoede; het kan je onnodig angstig maken.'
     
  6. Verken je angsten en zet ze op papier
    'Hoe we ons voelen is vaak een gevolg van wat we denken. Verken daarom eens je angsten en beantwoord de volgende vragen: Wat zijn de bewijzen voor en tegen de gedachte? Klopt het wat ik denk? Zijn er alternatieve manieren om naar de situatie te kijken? Helpt het mij zo om te denken? Wat levert het mij op?
     
  7. Gun jezelf en elkaar de ruimte
    'Het constante thuiszitten met je naasten kan veel stress opleveren. Gun jezelf en elkaar daarom de ruimte door je af te zonderen en iets voor jezelf te doen. Afwisseling tussen inspanning en ontspanning is hierbij belangrijk. Doe je taken, maar neem daarna ook pauze. Doe bijvoorbeeld ademhaling- of ontspanningsoefeningen om je gedachten en gevoelens tot rust te brengen.'

Corona woordenlijst (voor Rotterdammers met en zonder LVB)
De Corona-woordenlijst, gemaakt door Nouredinne Ahamri van wijkteam Bospolder Tussendijken. Veel bewoners zijn de Nederlandse taal minder machtig omdat ze hier niet zijn geboren, of omdat ze een lager IQ hebben. En hoe leg je dan uit wat een intelligente lockdown is? In deze lijst zie je 60 begrippen in helder Nederlands toegelicht. De woordenlijst is als bijlage bijgevoegd maar is ook te vinden op https://www.pharos.nl/nieuws/begrijpelijke-woordenlijst-over-corona-ik-weet-niet-wat-lockdown-betekent/