Nieuwsbericht

Wat is precies de kern van sociaal werk? Lees het eerste artikel

1 augustus 2023 | 1 minuut lezen

Iedereen weet wat een huisarts, onderwijzer of een tandarts doet. Maar het werk van een sociaal werker is voor velen minder makkelijk te omschrijven. Tijd voor een poging ter verduidelijking, vinden Annemarieke van Egeraat (senior adviseur bij Sociaal Werk Nederland) en Radboud Engbersen (programmaleider sociale basis bij Movisie). Zij presenteren vandaag hun eerste artikel in een reeks van vier, in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.

Wat doet deze professional? Radboud Engbersen omschreef de sociaal werker ooit als Proteus - de Griekse God die elke keer een nieuwe gedaante wist aan te nemen – of ‘Der Mann ohne Eigenschaften’. Op papier lijkt de sociaal werker een relatief vrije vogel. Hij of zij heeft als enige professional de opdracht om zonder protocollen, zonder formats, zonder indicatie, in de wijken er voor bewoners te zijn. Om daar contact te maken, in gesprek te gaan, vaardigheden te versterken, te activeren, lichte ondersteuning te bieden of door te verwijzen.

Bij deze ongrijpbare figuur staan Movisie en Sociaal Werk Nederland in 2023 stil. Wat is de kern van dit vak? In vier artikelen in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken gaan we in gesprek met sociaal werkers, met denkers en doeners over het vak, in het licht van de huidige maatschappelijke opgaven. Waar moeten sociaal werkers voor uitgerust zijn? Wat is de impact van het sociaal werk in de wijken? Bij het beantwoorden van deze vragen oriënteren we ons ook in de landen om ons heen, waar het sociaal werk misschien een meer vanzelfsprekende status heeft.

Lees het eerste artikel in de reeks
Het eerste van vier artikelen, getiteld ‘Contouren van het nieuwe sociaal werk’, is vandaag verschenen op de website van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. Wat moet er gebeuren met de identiteit van het sociaal werk, de opleidingen, de arbeidsmarkt en de drukte in de wijk? Met bijdragen van o.a. Laura Koeter (lectoraat Stedelijk Sociaal Werken, Hogeschool van Amsterdam), Jan Willem Bruins (directeur beroepsvereniging BPSW) en Marcel Mathijssen (senior adviseur Sociaal Werk Nederland).