Nieuwsbericht

Samen Digitaal Veilig: beter bestand tegen internetcriminaliteit

21 mei 2023 | 3 minuten lezen

We werken steeds meer online en digitaal en dat heeft veel voordelen. Maar er kleven ook risico’s aan: internetcriminelen vinden steeds weer nieuwe manieren om software en systemen te hacken. Er gaat geen dag voorbij zonder berichten over persoonsgegevens die op straat liggen of organisaties waarvan de IT-systemen zijn ‘gegijzeld’ totdat losgeld wordt betaald. Hoe is het in jouw organisatie gesteld met de digitale veiligheid? Ga gratis aan de slag met Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met brancheorganisaties. Dit online platform biedt onder meer een elektronische leeromgeving voor medewerkers en een risico-inventarisatie voor ondernemers.

Veel ondernemers denken dat ze de informatiebeveiliging goed op orde hebben. Dit blijkt in de praktijk vaak tegen te vallen. Digitale veiligheid is ook best complex, omdat het niet alleen om technische zaken gaat, maar ook om gedrag en bewustzijn. Wist je dat in meer dan de helft van de gevallen een hack kan gebeuren door menselijke fouten? Daarom is het zo belangrijk om bewustzijn te trainen. Maar ook om in gesprek te gaan met je IT-leverancier.

  • Gebruiken jouw medewerkers veilige wachtwoorden?
  • Klikken ze nooit op een onbekende link in een e-mail?
  • Worden updates altijd meteen geïnstalleerd?
  • Heb je goede afspraken gemaakt met je IT-leverancier?
  • Heb je een goede back-up? Weet je dat zeker?
     

Je kunt geen risico nemen
Het zal je maar gebeuren: één verkeerde muisklik en je organisatie zit op slot. Geen toegang meer tot de planning, financiële administratie en cliëntgegevens. Een geïnfecteerde e-mailing naar al je relaties. Je gegevens worden gegijzeld en je krijgt ze pas terug na het betalen van een forse som losgeld. Je organisatie ligt ondertussen stil. Wat betekent dit voor je dienstverlening? En voor je reputatie? Je kunt geen risico nemen als het gaat om digitale veiligheid.

Online criminaliteit, zoals hacking of phishing, is een steeds grotere zorg, juist voor kleine en middelgrote ondernemingen. Er zijn veel voorbeelden van ondernemers die zijn gehackt. En vrijwel allemaal zeggen ze: ‘ik had nooit verwacht dat het mij zou gebeuren’.

Vaak heb je niet de tijd of de kennis in huis om je goed tegen digitale dreigingen te beveiligen. Daarom bieden we hulp met het platform Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met branche- en beroepsorganisaties (waaronder Sociaal Werk Nederland) en met steun van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken.

Zet kosteloos de eerste stappen
Samen Digitaal Veilig helpt je met het slim invoeren van enkele simpele maatregelen die jouw digitale veiligheid snel verhogen. Je doet dat niet alleen; ook je medewerkers en je IT-leverancier(s) spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld als je een deel van jouw IT aan hen hebt uitbesteed. In het platform komen alle groepen samen: jijzelf, je medewerkers en je IT-leverancier(s):

  • Verhoog de kennis en alertheid van je medewerkers met praktische instructiefilmpjes
  • Check de afspraken met je IT-leverancier(s) aan de hand van een handige vragenlijst
  • Krijg beter inzicht in jouw situatie, risico's en kansen met een organisatiescan

Alle resultaten komen samen in een overzichtelijk dashboard; zo weet je precies waar je mee aan de slag kunt.

Ga direct naar samendigitaalveilig.nl/sociaalwerknederland om je aan te melden of kijk op samendigitaalveilig.nl voor meer informatie.

Voor een goede introductie kun je je ook aanmelden voor het webinar ‘In 5 seconden je bedrijf weg – leer van een hacker hoe je dat voorkomt’ op dinsdag 6 juni a.s. van 16.00 tot 17.00 uur - meld je aan via deze link.