Nieuwsbericht

Eerste gemeenten komen met compensatie hoge energieprijzen

9 november 2022 | 1 minuut lezen

Maatschappelijke organisaties zoals buurthuizen en wijkcentra zien zich geconfronteerd met torenhoge energierekeningen. Nog steeds is onduidelijk of en wanneer er steun komt vanuit de Rijksoverheid voor organisaties die boven de normen van kleinverbruik vallen. Veel van onze leden zijn in gesprek met gemeenten over compensatie of overbrugging tot er landelijke steunmaatregelen komen. Gemeenten als Harderwijk en Gouda kiezen ervoor om nu al hulp te bieden, meldt vakblad Binnenlands Bestuur vandaag. Online platform Gemeente.nu berichtte vorige week al dat gemeenten Nijmegen en Terneuzen maatregelen treffen om buurt- en dorpshuizen verwarmd open te houden.

Gemeente Harderwijk heeft een half miljoen euro vrijgespeeld voor energiecompensatie voor maatschappelijke organisaties. De regeling wordt nu uitgewerkt en moet begin 2023 van start gaan.

Gemeente Gouda maakt 1,7 miljoen euro vrij en maatschappelijke organisaties kunnen deze maand al een eerste aanvraag doen voor steun. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt 85 procent van de lastenstijging vanuit het noodfonds gecompenseerd. De regeling maakt deel uit van een breder ‘winterplan’ om de effecten van de inflatie te dempen. Wethouder Michiel Bunnik: “Wij willen niet afwachten tot het rijk met maatregelen komt. In Gouda mag niemand in de kou staan.”

Voorwaarde voor de steunregeling is wel dat organisaties in Gouda aan de slag gaan met energiebesparende maatregelen, zodat het verbruik op de langere termijn omlaaggaat. De wethouder hoopt dat de kosten die de gemeente nu maakt, op termijn worden gecompenseerd door het Rijk, zoals ook gebeurde met de steunmaatregelen tijdens de coronacrisis.

Klik hier voor het bericht of lees de volledige versie van dit artikel in Binnenlands Bestuur editie 21-2022.

Bekijk ook onze eerdere nieuwsberichten Maatschappelijke ‘kleinverbruikers’ vallen onder prijsplafond energie (27-10), ‘Compensatie of niet, buurthuizen blijven open’ (19-10) en Stand van zaken energiecompensatie sociaalwerkorganisaties (10-10).