Nieuwsbericht

Aan de slag met knelpunten sociaal raadslieden

13 juli 2023 | 1 minuut lezen

In februari 2023 heeft de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) een aantal knelpunten uit de praktijk van sociaal raadslieden onder de aandacht gebracht van de minister van Financiën. Deze knelpuntenbrief is mede namens André Moerman, voorzitter van de signaleringscommissie van de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR/Sociaal Werk Nederland), tot stand gekomen. De bewindslieden van Financiën zien hierin aanleiding om verbeteringen door te voeren.

Sociaal raadslieden voorrang bij Belastingtelefoon

In een reactie in hun brief van 6 juli 2023 onderstrepen demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) en Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) het belang van signalen van burgers, bedrijven, maatschappelijk dienstverleners en de werkvloer om beleid en uitvoering te kunnen verbeteren. Zo is er een proef gestart waarbij twintig sociaal raadslieden voorrang krijgen op de wachtrij van de BelastingTelefoon. Sociaal raadslieden hebben doorgaans vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn, en vaak is het handig om tijdens spreekuren meteen te kunnen bellen op het moment dat de cliënt nog naast de sociaal raadsman of -vrouw zit. De wachttijden zijn echter zo lang dat dit niet haalbaar is. De proef is gestart in februari van dit jaar en zou in beginsel lopen tot juni/juli, maar is nu verlengd tot in elk geval eind 2023.

Demissionair kabinet of niet, het is belangrijk om voortgang te blijven boeken met het oplossen van knelpunten om de uitvoering te verbeteren

Knelpunten vanuit de praktijk
De knelpuntenbrief is ontstaan vanuit een reeks werkbezoeken die Bart Snels, inspecteur-generaal IBTD, eind 2022 en begin 2023 op verschillende plekken in het land bracht aan sociaal raadslieden. Vanuit deze bezoeken en de gesprekken tussen burgers en sociale raadslieden haalde hij een aantal knelpunten op, die hij in februari heeft aangekaart bij de wetgevers en beleidsmakers in Den Haag:

  1. Samenwerking sociaal raadslieden met uitvoeringsorganisaties
  2. Samenwerking tussen overheidsorganisaties
  3. De rol van de Belastingdienst en Toeslagen bij vroegsignalering van schulden
  4. Het niet-gebruik van regelingen en terugvorderingen
  5. Knellende wetgeving

Inspecteur-generaal Bart Snels: “Als toezichthouder volgen we de voortgang op dit punt en andere verbeterpunten nauwlettend. Demissionair kabinet of niet, het is belangrijk om voortgang te blijven boeken met het oplossen van knelpunten om de uitvoering te verbeteren.“