Nieuwsbericht

Digitaal wijkplatform voor ouderen heeft beperkingen

Chris Bos
20 november 2018 | 1 minuut lezen

Kan een digitaal wijkportaal ouderen ondersteunen om zelfredzaam en actief te blijven in hun eigen leefomgeving? En hoe zit het dan met ouderen die niet vertrouwd zijn met internet en computers? Om die vragen te beantwoorden hebben onderzoekers van de Zuyd Hogeschool samen met ouderen- en buurtorganisaties in Heerlen een digitaal wijkportaal ingericht. Dit ‘Internet’ platform biedt in de vorm van apps onder meer informatie over buurtactiviteiten, elkaar hulp vragen en bieden en ideeën voor nieuwe activiteiten (bijvoorbeeld samen wandelen en eten).

Respons laag
Het plan was om in het project te onderzoeken hoe ouderen (65-85 jaar) en hun naasten dit platform gingen gebruiken en wat ze ervan vonden. De respons op het platform was echter zo laag dat het niet mogelijk was om het onderzoek voort te zetten. Daarom is de onderzoeksvraag bijgesteld en hebben de onderzoekers onderzocht waarom de betrokkenheid van ouderen onvoldoende was.

Bezint eer ge begint
Uiteindelijk is het niet gelukt om dit platform echt van de grond te krijgen. Nader onderzoek bij verschillende groepen ouderen en vergelijkbare initiatieven in het land leert dat diverse factoren op dit moment nog een succesvolle implementatie in de weg staan. Dat betreft onder meer het gebruiksgemak van ‘de techniek’, onvoldoende commitment van de betrokken partijen (waaronder zorg- en welzijnsorganisaties), en onduidelijkheid over de regie en het eigenaarschap van het platform.
Aan deze belemmeringen moet eerst gewerkt worden voor het zin heeft om nieuwe initiatieven op dit terrein op te starten.