Themaoverzicht

Ouderen & Mantelzorg

Werkvelden sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsoverzicht

Zingeving is een integraal onderdeel van sociaal werk

Onderzoek Agora: er zijn kansen voor verbetering

55

Hoe gaat het nu met Ria…?

Heb je een Ria in jouw dorp/buurt? Voor mantelzorgers zoals Ria, die zorgen voor iemand in de laatste fase van hun leven, bieden geschoolde geestelijk verzorgers en vrijwilligers ondersteuning.

40

E-zine levensvragen en geestelijke verzorging

e-zine levensvragen en geestelijke verzorging

68

10 november: Dag van de Mantelzorg

10 november is de Dag van de Mantelzorg. Ook op de werkvloer is dat een belangrijk moment om aandacht te vragen voor het onderwerp. Want wist u dat 31% van de werkende vrouwen en 22% van de werkende m

44

Succesvolle werkconferentie Agora ‘Zingeving in de buurt’ - gemist? Check hier!

De 200 deelnemers aan de online Werkconferentie die Agora organiseerde op 27 oktober waren het levende bewijs: het thema Zingeving blijkt enorm te leven.

34

Landelijke online werkconferentie "Eén tegen Eenzaamheid: HOE DAN?"

Check voor oa. interessante werksessies. Online, met talkshow vanuit Deventer en Amsterdam; met bijdragen van Xtra, Anja Machielse, ondernemers, VWS en bv Meander Omnium.

203

Kans op geld voor buurtprojecten via Postcode Loterij Buurtfonds

Help jouw buurtbewoners om hun project van de grond te krijgen met geld van dit nieuwe Buurtfonds van de Postcodeloterij.

145

Lees deze Kamerbrief goed door ivm lokale kansen voor bewoners en sociaal werk

Sociaal Werk Nederland raadt sociaalwerkorganisaties aan deze Kamerbrief van minister Ollongren goed door te lezen ivm wetgeving, kansen en mogelijkheden.

196

Geestelijk verzorgers en sociaal werkers samen tegen eenzaamheid

Laagdrempelig contact helpt tegen eenzaamheid, vinden Sociaal Werk Nederland en Agora; met geestelijk verzorgers biedt sociaal werk betere hulp bij levensvragen. Bijvoorbeeld bij wmo radar, Rotterdam.

1334

Pilot in Rotterdam: bezorgers van PostNL geven signalen over eenzaamheid door aan sociaal werk

Initiatief van gemeente Rotterdam, DOCK, ministerie van VWS en PostNL

64
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten