Nieuwsbericht

Eerste kick-off bijeenkomst Drop In in Twente

30 januari 2024 | 1 minuut lezen

Met een kick-off bijeenkomst in Almelo is de aftrap gegeven voor Drop In in Twente. Jongerenwerkers, onderzoekers en belangrijke stakeholders kwamen samen voor de start van het onderzoeksproject en om regionaal uit te wisselen over de rol van jongerenwerk in criminaliteitspreventie. De komende maanden gaan ook de regio’s Limburg en Noord-Holland van start. Meer weten over Drop In? Bekijk deze pagina.

Naast het onderzoek, faciliteert Sociaal Werk Nederland kennisuitwisseling op drie niveaus. Via een landelijk kennisnetwerk brengen we jongerenwerkorganisaties regelmatig samen. We organiseren bijeenkomsten met stakeholders voor regionale en nationale afstemming. En tot slot biedt een internationale studiereis een breder perspectief op het thema. 

Drop In
Met het project Drop In willen we de rol en bijdrage van het jongerenwerk aan criminaliteitspreventie inzichtelijk maken. In Twente werkt Sociaal Werk Nederland hiervoor samen met Avedan, Wijkracht en het lectoraat Social Work aan de Saxion Hogeschool. De komende 2,5 jaar gaat een team van onderzoekers van het lectoraat samen met Twentse jongerenwerkers aan de slag om meer zicht te krijgen op hoe jongerenwerk jongeren weerbaar maakt tegen criminaliteit en wat dit vraagt van samenwerking met andere partners in het veiligheidsdomein (zoals politie, HALT, zorgpartners en gemeenten).

Jongerenwerkers onderzoeken hun handelen en zetten stappen om het eigen handelen te versterken, onder meer door het gebruiken van beschikbare onderzoekskennis. Als we weten hoe jongerenwerk bijdraagt aan het weerbaar maken van jongeren tegen criminaliteit, vertalen we dit naar praktische producten voor beleid, praktijk en onderwijs. Door in de regio samen te werken met lokale organisaties en kennispartners streven we tevens naar duurzame kennisinfrastructuren, betere kwaliteit van het jongerenwerk en een nieuwe generatie goed opgeleide jongerenwerkers. 

Jongerenwerk
Het jongerenwerk bereikt veel jongeren in kwetsbare situaties waarvan een deel risico loopt verleid te worden tot criminele activiteiten. Jongerenwerkers maken laagdrempelig contact met deze jongeren en zetten zich in om jongeren weerbaar te maken om deze verleiding te weerstaan.  Hoewel we inmiddels beter weten hoe jongerenwerk invulling geeft aan haar brede preventieve rol in wijken, is nog veel te leren over de rol van jongerenwerk in criminaliteitspreventie. 

Voor meer informatie  
Voor meer informatie over Drop In kunt u contact opnemen met dr. Jolanda Sonneveld, sonneveld@sociaalwerk.nl