Toolkit Vennootschapsbelastingplicht

Toolkit om te bepalen of sociaalwerkorganisatie Vpb-plichtig is

Het hardnekkige misverstand over Vennootschapsbelasting (Vpb): wij doen sociaal werk, dus ons kan niks gebeuren. De Belastingdienst denkt daar toch echt anders over. De blauwe envelop kan zelfs een aanslag zijn op het voortbestaan. Er is nu een tool om te bepalen of jouw organisatie Vpb-plichtig is. Iedere sociaalwerkorganisatie kan Vpb-plichtig zijn. Of de organisatie ook echt een aanslag krijgt, hangt af van uiteenlopende factoren. De toolkit is hier te raadplegen.

Misverstanden bij organisaties
Ten onrechte denken te veel sociaalwerkorganisaties dat ze niet Vpb-plichtig zijn. De vijf hardnekkigste misverstanden:

  • we zijn ANBI/non-profit, dus hebben we geen Vpb-plicht
  • we zijn geen onderneming, dus hebben we geen Vpb-plicht
  • we streven niet naar winst, dus hebben we geen Vpb-plicht
  • een vergelijkbare sociaalwerkorganisatie bij ons in de buurt is niet Vpb-plichtig, dus wij vast ook niet
  • we hebben een verklaring van de accountant dat we niet Vpb-plichtig zijn, dat is toch voldoende?

Handige tool
Sociaal Werk Nederland heeft samen met bureau Juyst een toolkit ontwikkeld waarmee je jouw fiscale positie kunt bepalen en de (eventuele) gevolgen kunt beperken.

Door het invullen van de tool kom je erachter of je Vpb-plichtig bent. Je kunt relevante documenten uploaden in een beveiligde omgeving. Dat is ook handig voor de toekomst, want als je het ene jaar niet Vpb-plichtig bent wil dat níét zeggen dat je dat een volgend jaar nog steeds niet bent. Ons advies is dan ook de tool eens per twee à drie jaar in te vullen. De uitkomst kun je (tegen betaling) laten beoordelen door bureau Juyst.