Nieuwsbericht

Wie mist de boot in de smart city?

Chris Bos
18 juni 2018 | 1 minuut lezen

De Prijs voor Publieke Sociologie is dit jaar in het leven geroepen door de Nederlandse Sociologische Vereniging en Sociale Vraagstukken. De eerste winnaar is Dorien Zandbergen. Zij tilde de afgelopen jaren de discussie over de digitale samenleving, en met name over de smart city, naar een hoger plan, aldus de jury. “Dat deed ze met publicaties maar vooral via andere wegen. Ze maakte een originele, geestige en toch diepzinnige film. Daarin toont ze zich een bijzondere publieke socioloog: ze gaat wetenschappelijk te werk, zonder hautain te zijn; ze stelt gericht vragen, maar laat haar publiek zelf denken en ook terugpraten.

Ze stort zich op grotendeels onontgonnen terrein waar de meeste gewone mensen liever helemaal niet over nadenken. En ze zet nauwgezet een lampje op de mensen die de boot volledig dreigen te gaan missen. Ze betrekt hen ook consequent en actief bij een discussie die nu vooral nog door experts wordt gevoerd. Ze laat mensen nadenken zonder dat voor hen te doen.

Het bleef niet bij de film. Ze reisde stad en land af om daarna discussies te voeren met ondernemers, beleidsmakers, hackers en vooral veel burgers. De documentaire heeft ook zijn weg gevonden in het onderwijs. Zo werd de film een middel om met een grote verscheidenheid aan mensen in gesprek te raken.”

Lees meer op Sociale Vraagstukken