Nieuwsbericht

3 oktober Stronger Together: het event over eenzaamheid bij jongeren!

5 juli 2023 | 2 minuten lezen

Wist je dat 11% van de jongeren zich sterk eenzaam voelt? Dat zijn 275.000 jongeren in Nederland. Veel van deze jongeren durven niet over eenzaamheidsgevoelens te praten. Hoe komt dat precies? Is het verlegenheid, schaamte of somberheid? En wat is het nut van deze gevoelens? Kom op dinsdag 3 oktober a.s., in de Week tegen Eenzaamheid, naar Stronger Together en ontdek hoe het zit dankzij de boeiende lezing van hoogleraar Corine Dijk. Ook staan er tijdens het learning event inspirerende dialoogsessies op het programma, is er een gastoptreden van Live Your Story en genieten we van het enthousiasme van dagvoorzitter Irene Moors.

Onderzoek uit Engeland laat zien dat 81 procent van de jongeren met gevoelens van eenzaamheid een drempel voelt om deze bespreekbaar maken, omdat zij bang zijn voor de reactie die zij van mensen zullen krijgen. Het is cruciaal dat we het stigma rond eenzaamheid verminderen en het thema bespreekbaar maken, omdat alleen dan jongeren effectief geholpen kunnen worden. Het niet bespreekbaar maken van eenzaamheid heeft als risico dat iemand langdurig eenzaam is, wat net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van 15 sigaretten per dag en het hebben van ernstig overgewicht. Door de drempel om erover te praten weg te nemen, creëren we een omgeving waarin jongeren zich veilig voelen om hun gevoelens te delen en steun te zoeken.

Programma
Stronger Together heeft een gevarieerd programma dat interessant is voor beleidsmedewerkers, jongerenwerkers, sociaal werkers, onderwijsprofessionals, directieleden en bestuurders. Omdat je vanuit verschillende functies andere vragen hebt over eenzaamheid, is er gekozen voor een aantal inspirerende sprekers op het gebied van praktijk, beleid en wetenschap. Je kiest zelf met wie jij in gesprek gaat tijdens boeiende dialoogsessies. Wat heb jij altijd al willen vragen aan beleidsmakers? Naar welke wetenschappelijke onderzoeken over eenzaamheid ben jij nieuwsgierig? En wat werkt er in de praktijk? Ontdek het zelf op dinsdag 3 oktober in Ede.

Informatie en aanmelden
Voor slechts 55 euro kun je deze leerzame en inspirerende dag bijwonen. Wacht niet te lang: de locatie biedt ruimte aan 250 professionals. Stronger Together vindt plaats bij Akoesticum in Ede. Het inhoudelijke programma duurt van 10.00 tot 14.00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Stronger Together.

Stronger Together wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Join Us, het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en Sociaal Werk Nederland. En mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation, Radboud Universiteit, Universiteit van Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.