Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Nieuwsbericht

Eindhovense wijk ’t Ven laat zien dat de energietransitie aanknopingspunten biedt voor sociaal werk

Op 16 september 2019 geplaatst door

“De energietransitie groeit uit tot een cruciale ontwikkeling in de samenleving, de 17.000 wijken van Nederland en de huizen van mensen.” Dat stond al te lezen in een eerder artikel over de energietransitie op deze site. “Hoe gaan we van het aardgas af? Hoe gaan mensen over op een andere, meer duurzame leefstijl? Hoe zorgen we voor een rechtvaardige verdeling van de kosten van de transitie en hoe voorkomen we energie-armoede? Opgaven waarbij woningcorporaties, aannemers en bedrijven al stevig op zoek naar manieren om bewoners aan te haken.”

‘Niemand denkt hier aan het klimaat. Dit is een volksbuurt.’
De Volkskrant laat in een groot artikel zien hoe ze dat in de Eindhovense volkswijk ’t Ven hebben aangepakt. ‘Niemand denkt hier aan het klimaat. Dit is een volksbuurt’, zegt Briggitte Kordalski-Vervoort (54) in dat artikel. Ze woont in ’t Ven, de eerste wijk in Eindhoven die aardgasvrij moet worden. In deze wijk geeft woningcorporatie ‘Thuis 186 woningen een grote opknapbeurt. Ze gaan van het gas en worden klimaatneutraal. Kordalski zit samen in de klankbordgroep die bemiddelt tussen de corporatie en de buurtbewoners.

Deuren gaan open
De renovatie heeft in de buurt tot een meer alledaagse vorm van verbroedering geleid, zegt Kordalski. ‘De mensen helpen elkaar met allerlei klusjes. Normaal gesproken is het toch: ieder leeft zijn eigen leven. Nu gaan de deuren open. Je leert de mensen kennen. Eerst wisten alleen de instanties wat er achter de voordeur speelde, nu komen de buren erachter. Daardoor hebben ze ook meer begrip voor eventuele overlast.’
‘Er zit hier heel veel leed achter de voordeur,’ stelt Martie Sanders die ook in de klankbordgroep zit. Kordalski: ‘We hebben hier alles, mensen die verslaafd zijn aan de drank, mensen met psychische problemen die de deur niet uit durven, autistische mensen. We hebben een autistische man, die komt niet gauw buiten, maar omdat hij nu de hulp wil aanvaarden van zijn buren zie je hem toch weer opbloeien.’

Sociaal werk heeft taak en kans
Het Volkskrantartikel laat daarmee zien dat sociaal werk/opbouwwerk een belangrijke rol kan spelen in de lokale energietraditie. Die biedt in buurten en woningen een ingang om met bewoners in gesprek te komen over andere sociale kwesties in de wijk of achter de voordeur. Tijdens het jaarcongres van Sociaal Werk Nederland afgelopen mei vertelden de Buurtbinders over hun ervaringen hiermee.

Bron: Volkskrant
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten