Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Nieuwsbericht

Energietransitie als sociale opgave: de energieopbouwwerker

Op 21 augustus 2019 geplaatst door

De energietransitie groeit uit tot een cruciale ontwikkeling in de samenleving, de 17.000 wijken van Nederland en de huizen van mensen. Hoe gaan we van het aardgas af? Hoe werken we met bewoners aan duurzame wijken? Hoe ontwikkelen we democratische processen bij de omvorming van onze energievoorzieningen? Hoe gaan mensen over op een andere, meer duurzame leefstijl? Hoe zorgen we voor een rechtvaardige verdeling van de kosten van de transitie en hoe voorkomen we energie-armoede? Opgaven waarbij woningcorporaties, aannemers en bedrijven al stevig op zoek naar manieren om bewoners aan te haken.

Sociaal werk heeft taak en kans
Het sociaal werk / opbouwwerk kan hierbij een belangrijke rol spelen! Net zoals in de tijd van de stadsvernieuwing kunnen opbouwwerkers bewoners toerusten om een actieve rol te spelen bij sociale veranderingen. Daarnaast bieden de concrete energiemaatregelen in buurten en woningen een ingang om met bewoners in gesprek te komen over andere sociale kwesties in de wijk of achter de voordeur. Tijdens het jaarcongres van Sociaal Werk Nederland afgelopen mei vertelde de Buurtbinders over hun ervaringen hiermee.

Leergang Krachtproeft
Krachtproef, het platform van opbouwwerkers en community builders, organiseerde recent bijeenkomsten over de rol van het sociaal werk in de energietransiatie en start op 12 september aanstaande een leergang voor opbouwwerkers en sociaal ondernemers die al bezig zijn met duurzaamheid en klimaat in hun wijk, of staan te popelen.

Thema's die aan de orde komen:

  • Hoe ziet de wereld van de energietransitie er uit? Welke rol hebben bewoners? Waarom is het belangrijk dat bewoners regie pakken en hoe doe je dat?
  • Hoe maak je mensen in het fysieke domein duidelijk wat de waarde van opbouwwerk is bij participatie van bewoners?
  • En hoe doe je dat op jouw manier met gebruik van ABCD? Als je wil veranderen dan doe je dat op de manier die jij wil.
  • Welke ideeën, vragen en twijfels leven er onder de bewoners in jullie wijken als het gaat om duurzaamheid en klimaat?
  • Hoe begin je gesprekken en activiteiten in de wijk en hoe krijg je mensen actief?

Er wordt gestart met één sessie op 12 september, daarna wordt beslist hoe het wordt gecontinueerd. De praktijken van de deelnemers zijn de basis. Er is plaats voor 16 personen.

Tijd en plaats:13.00 tot 17.00 uur in Utrecht
Kosten: € 42,50 p.p.
Aanmelden: via deze link (log daarvoor in als je lid bent van platform Krachtproef, of schrijf je in en sluit je er aan)

Bron: krachtproef
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten