Nieuwsbericht

Pilot Sociaal juridische hulp om de hoek: handreiking en webinar

11 april 2023 | 2 minuten lezen

Na twee jaar en pilots in drie gemeenten is het project 'Sociaal juridische hulp om de hoek' afgerond. Samen met de Koninklijke Bibliotheek deden we onderzoek naar laagdrempelige sociaal juridische hulp in de bibliotheken van Hengelo, Heerenveen en Venray. Hoe kun je de burger hier zo snel en goed mogelijk ondersteunen en een zwaarder juridisch traject voorkomen? Wat zijn de belangrijkste resultaten en lessen vanuit de pilots? En hoe gaan we nu verder? De antwoorden op deze vragen vind je nu gebundeld in deze handreiking. Alvast een tipje van de sluier: de samenwerking met de bibliotheken is een zeer waardevolle, misschien zelfs noodzakelijke toevoeging aan de ondersteuning van burgers. We bespreken de resultaten in een webinar op maandagmiddag 22 mei a.s. Klik hier om je direct aan te melden.

Aanbevelingen
Om burgers met sociaal juridische hulpvragen beter te kunnen bereiken, werd twee jaar lang in drie gemeenten geëxperimenteerd om op plekken waar juridische hulp ontbreekt, de samenwerking te zoeken tussen sociaal raadslieden en de lokale bibliotheek. De samenwerking tussen bibliotheken en sociaaljuridische hulp blijkt in elk geval een waardevolle en laagdrempelige toevoeging. Bovendien draagt de samenwerking bij aan de doelstellingen van de stelselherziening rechtsbijstand. De belangrijkste aanbevelingen uit de pilot:

  • Zet vrijwilligers en/of ervaringsdeskundigen in
  • Pas de aanpak aan op doelgroepen en leefwereld burgers
  • Besteed aandacht aan bekendheid dienstverlening
  • Houd rekening met de nazorg in aantal uren

Alle conclusies en aanbevelingen lezen? Bekijk dan de handreiking.

Webinar
In het webinar worden de belangrijkste resultaten en lessen uit de pilots toegelicht over hoe je mensen op sociaal juridisch gebied kunt informeren, adviseren en ondersteunen op een laagdrempelige manier en in samenwerking met de lokale bibliotheek. Er is ruimte voor interactie en vragen. Aan het woord komen onder andere verschillende pilotleden, Regioplan en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het webinar vindt plaats op maandag 22 mei a.s. van 15.00 tot 16.30 uur. Direct aanmelden kan hier.

Programma

15:00 - 15:10 welkom en introductie Ernst Radius en Stephanie Verhagen
15:10 - 15:30: toelichting op pilot in Hengelo door Veronika Trifunovic, sociaal raadsvrouw en Peter Bonekamp, Bibliotheek Hengelo

15:30 - 15:50: toelichting op onderzoeksresultaten pilots door Regioplan
15:50 - 16:00: pauze
16:00 - 16:20: toelichting op beleid vernieuwing rechtsbijstand door Frederik Kramer, beleidsmedewerker Ministerie van Justitie en Veiligheid
16:20 - 16:30 afsluiting Ernst Radius en Stephanie Verhagen

Voor wie?
Werk je als SJD'er, leidinggevende, IDO-coördinator, teamleider frontoffice of specialist basisvaardigheden? Dan is dit webinar voor jou bedoeld. Na afloop van de sessie ken je de belangrijkste resultaten en lessen en heb je de eerste handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Lees ook:
Sociaal raadslieden spreken? Ga naar de bibliotheek! (mei 2021)
Hulp om de Hoek: bibliotheken en sociaal werk vinden elkaar in sociaaljuridische dienstverlening (september 2020)


Beeld: Shunya Koide via Unsplash