Nieuwsbericht

Tot 9 februari 2021 geen ingrijpende wijzigingen voor sociaal werk

14 december 2020 | 2 minuten lezen

Tot 9 februari 2021 geen ingrijpende wijzigingen voor sociaal werk (cruciaal beroep)

Sociaal Werk Nederland heeft naar aanleiding van toespraak vanpremier Rutte waarin hij de maatregelen over de lockdown tot 19 januari 2021 aankondigde de informatie op een rij gezet die voor de sector sociaal werk van belang is. Zie ook de VNG-ledenbrief met toelichting regelingen gemeenten, buurthuizen, sport enz. 

VNG: buurtcentra moeten open blijven
VNG: buurthuizen en wijkcentra moeten openblijven voor hulp en ondersteuning aan kwetsbare bewoners. De VNG heeft alle gemeentes aangeschreven en hier een oproep voor gedaan.
Mocht uw gemeente toch sluiting willen doorzetten, dan vragen we u dat te melden bij info@sociaalwerk.nl . Wij nemen daarover dan contact op met de VNG.

Sociaal werker is en bliift een cruciaal beroep
Sociaal werker (in onder meer dagbesteding, maaltijdondersteuning, crisisopvang, respijtzorg)  blijft een cruciaal beroep. Dit sociaal werk kan doorgaan binnen de richtlijnen van het RIVM.

Locaties zoals buurt- en wijkcentra en bibliotheken mogen wel open blijven voor activiteiten voor kwetsbare mensen. Er is niets veranderd wat betreft het openhouden van buurthuizen en wijkcentra; dat is toegestaan volgens de eerder bepaalde aanwijzing van 3 en 4 november 2020. Mocht daar iets in wijzigen dan laten we dat direct weten.

Zie hier voor de Kamerbrief van minister Hugo de Jonge en de aanwijzing rond open blijven buurthuizen en wijkcentra voor ondersteuning door sociaal werk.

Activiteiten voor jongeren
Sociaal Werk Nederland heeft nog geen zekerheid over de groepsgrootten en het organiseren van activiteiten rond oud en nieuw voor jongeren vanaf 13 jaar. Dat geldt ook voor activiteiten rond de WinterGames, en let op: update-artikel Wintergames hier. En hier de informatie van de VNG.
Buiten kan met in achtneming van de 1,5 meter in duo-vorm gesport worden.

NUSO maakte een heldere minitoolkit met posters, handreiking (15 december 2020) met regels en adviezen. Speeltuinen, spelen; activiteiten t/m 17.  
Binnensportlocaties gaan dicht. Sporten mag alleen buiten; 18+ in duo’s, volgens de coronarichtlijnen. Onder 18 mag er gesport en getraind worden.

Peuteropvang
Peuteropvang wordt sterk beperkt, want ook de kinderopvang sluit. Wel blijft deze opvang toegankelijk voor sociaal werkers, als één of beide ouders een cruciaal beroep uitoefent. Meer informatie hier.

Ondernemers
Voor ondernemers die inkomsten mislopen is er een verlenging van de NOW ingesteld; aanvragen kan tot 28 december 2020.