Themaoverzicht

Sociale Basis & Preventie

Hoofdthema's

Sociaal werk in de wijken en buurten wordt steeds belangrijker. Door de decentralisaties in het sociaal domein (AWBZ, jeugd en participatie) zijn verantwoordelijkheden en financiën van het Rijk naar de gemeenten gegaan. Dat betekent: grote veranderingen! Transformatie!

80% van de demente ouderen woont nu nog zelfstandig thuis. Ggz-cliënten komen in de wijken wonen. Maar ook licht verstandelijk gehandicapten. In de buurt moeten zij dus goede, laagdrempelige ondersteuning kunnen vinden om hun welzijn op peil te houden.

Voor een Sterke Sociale Basis is samenwerking cruciaal: tussen sociaal werkers, andere sociale en medische professionals, vrijwilligers, gemeente en bewoners. Want ondertusen gaan ook de gewone problemen door: armoede en schulden, huiselijk geweld, opvoedingsproblemen, echtsheidingen, vereenzaming. Veel statushouders moeten integreren.

Sociaal werkers werken nu meer samen met bewoners, in wijkteams, met vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. De sociale basis maken we samen. Professionals, gemeente, bewoners.

Het stelsel is al in 2007 veranderd (transitie) met de introductie van de Wmo. De inhoudelijke veranderingen in werkprocessen zijn nog in volle gang (De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl). Het is belangrijk om na de transitie onverminderd door te gaan met die transformatie.

Activiteit

De parels benutten Hoe betrek je het perspectief van de vrijwilligers in de besluitvorming?

04 november
Tijd: 13:00 tot 17:00
Type: Bijeenkomst

De parels benutten

Hoe betrek je het perspectief van de vrijwilligers in de besluitvorming?

Met deze workshop doe je kennis op over verschillende vormen van meepraten en meedenken door vrijwilligers in organisaties, en over het kiezen van een passende vorm voor de eigen organisatie.

Doel

Na de bijeenkomst heb je een overzicht van de verschillende vormen van meepraten en meedenken door vrijwilligers, de verschillende functies en effecten ervan, en kun je in je eigen organisatie het proces begeleiden om te komen tot een vorm die bij de organisatie past.

Workshopleider

De workshopleider is Gerdien Blom. Gerdien Blom heeft samen met NOV-leden een uitgebreide inventarisatie van manieren van meedenken en meepraten gehouden.

Tijdstip en locatie

De workshop vindt plaats in Utrecht (exacte locatie volgt nog) van 13:00 tot 17:00 uur. De inloop start om 12:30 uur.

Aanmelden en Kosten

De kosten voor deze workshop zijn € 125,- voor NOV-leden en € 180,- voor niet-leden. Aanmelden kan via dit formulier. Je moet een account hebben en ingelogd staan om aan te melden. Je kunt in het formulier ook aangeven of je lid wil worden van Vereniging NOV. Er zijn 16 plaatsen. Bij voldoende belangstelling organiseren we nog een sessie. 

Trefwoorden: vrijwilligers
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten