Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Publicatie

Online magazine Buurtteam: DAGELIJKS LEVEN

In ’s-Hertogenbosch bieden negen Buurtteams basisondersteuning in de wijk. De teams zijn actief sinds 2017 en de start was spannend. Werkers van MEE, Juvans maatschappelijk werk en Welzijn Divers kregen de opdracht om samen invulling te geven aan basisondersteuning in buurten en wijken. De teams hadden de taak om met buurtbewoners te bouwen aan een leefomgeving waar mensen fijn wonen en waar zij aandacht hebben voor elkaar. Ook hadden de teams de taak om bereikbaar en beschikbaar te zijn voor vragen, en vervolgens te doen wat er nodig was; soms voor individuele bewoners, soms voor de hele buurt en vaak voor allebei. Die vragen konden gaan over alles wat het leven mooi en ook moeilijk maakt. Denk onder meer

Samenvattend: de lat lag best hoog aan relaties, financiën, gezondheid, meedoen in de maatschappij, mantelzorgen, samenleven met veel verschillende mensen in de buurt, je huishouden op de rit houden en/of je kinderen veilig grootbrengen. Daarbij was het zaak om ook de scope te houden op het netwerk van professionele partners in de wijken. Van wijkpleinen, scholen, politie, GGD en woningcorporatie, naar Sociaal Wijkteam, Weener XL, GGZ en alle andere gespecialiseerde partners. En al werkende werden de teams uitgedaagd om hun expertise en ervaring in te brengen, maar niet per se de ongeschreven regels en wetten van de drie moederorganisaties. Het mocht anders en het mocht breed.

Details

Geplaatst op: 4 december 2018
Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten