Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Nieuwsbericht

Online Cursus werken met een meldcode binnen een wijkteam

Op 5 februari 2020 geplaatst door

Wijkteammedewerkers hebben dagelijks te maken met kinderen en volwassenen bij wie het thuis niet veilig is. Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel. Medewerkers in de wijkteams hebben een enorm belangrijke rol in het doorbreken van die cirkel van geweld.

Speciaal voor wijkteams is er nu, met steun van VWS, een gloednieuwe online cursus ‘Werken met een meldcode’. En die is nodig. ‘Lang niet alle wijkteams zijn voldoende toegerust op hun rol en verantwoordelijkheid in de signalering en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling’ aldus Toezicht Sociaal Domein.

In de cursus komen de stappen van de meldcode en het werken aan veiligheid aan bod komt. En ook alle vormen van geweld. Daarnaast bieden we wijkteams de gratis oefencasus ‘Samen leren van calamiteiten’ die is ontwikkeld met Toezicht Sociaal Domein, en de animatie over de visie op veiligheid die we samen met Veilig Thuis hebben gemaakt. Bij de ontwikkeling waren professionals uit de wijkteams berokken. De voorbeelden sluiten aan bij de praktijk. En er is extra aandacht voor de  samenwerking binnen het team en het veiligheidsplan.

Fijn als je mogelijkheden ziet om je achterban hiervan op de hoogte wil brengen. Misschien is er plek in de nieuwsbrief of op de site?

Hier staat al een kant-en-klaar bericht. Zo geven we huiselijk geweld en kindermishandeling geen toekomst!

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten