Nieuwsbericht

Opnieuw: de beslagvrije voet

Chris Bos
10 juli 2018 | 1 minuut lezen

Opnieuw trekt de LOSR aan de bel over de beslagvrije voet. Ditmaal ging er een brief naar het UWV. Sociaal Raadslieden overal in het land signaleren namelijk dat het UWV steeds vaker de beslagvrije voet bij beslag op inkomen op ‘nihil’ stelt, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Het UWV mág inderdaad de beslagvrije voet op nihil stellen indien de cliënt geen informatie verstrekt, stelt de LOSR. Ook heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald dat er in deze gevallen geen verplichting is om bij toezending van de gegevens de beslagvrije voet met terugwerkende kracht te corrigeren.
Maar helaas leidt deze werkwijze in veel gevallen tot ernstige financiële problemen. Deze werkwijze is dan ook onverenigbaar met de uitgangspunten van de Manifestgroep waarvan UWV deel uitmaakt, aldus de LOSR.

De brief besluit dan ook met acht vragen aan de UWV-directie. En bovendien:
“De aandacht voor de enorme schuldenproblematiek heeft de afgelopen jaren duidelijk gemaakt dat vooral de overheid zélf die schulden veroorzaakt, door onvoldoende rekening te houden met het doenvermogen van burgers. Daarom verwachten wij dat de overheid hier extra alert op is en onze signalen zal waarderen.”
Wordt vervolgd!

Lees de hele brief in de bijlage