Themaoverzicht

Sociaal & Gezond

Hoofdthema's

Als mens iets betekenen voor anderen, in de maatschappij. Gezien worden, contacten hebben. Artsen weten het, sociaal professionals weten het. Sociaal maakt gezond. Sociaal werk levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, van zowel jong als oud.

Een sociaal netwerk, werk (betaald en onbetaald), een buurthuis runnen, dagbesteding, koken of sporten met buurtgenoten, de kerk, lotgenotencontact, al deze sociale activiteiten leveren een bijdrage aan gezondheid. Mensen zitten dan lekkerder in hun vel. Ook wanneer ze tegenslagen, een beperking of (chronische) ziekte hebben. En ze leven gezonder. Dit weten we. Branchevereniging Sociaal Werk Nederland wil deze kennis breed onder de aandacht brengen. 

Nieuwsbericht

Onderzoek Avans: welzijnsprofessionals staan positief tegenover het concept Positieve Gezondheid

Op 17 oktober 2019 geplaatst door

Welzijnsprofessionals staan positief tegenover het concept Positieve Gezondheid. Ze vinden alle zes de dimensies ervan belangrijk. Ze zijn vooral blij met de bredere kijk op gezondheid en de nadruk die Positieve Gezondheid legt op eigen kracht. Veel van die dimensies zien ze terug in hoe ze hun dagelijks werk uitvoeren. Wel hebben ze behoefte aan praktische handvatten om zich het concept eigen te maken, het te integreren in hun handelen en om de verbinding te maken tussen zorg en welzijn.

Dat is de conclusie van Nanne van der Meer, alumnus Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Avans Hogeschool in Breda. Voor haar onderzoek bevroeg ze professionals in het sociale domein die een van de volgende opleidingen hebben genoten: Maatschappelijke Werk en Dienstverlening (MWD) Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV).

Positief aan het nieuwe concept vindt meer dan de helft van de respondenten (53,8%)  dat de gezondheid als een dynamische toestand wordt gezien. Uit negen aanvullende interviews bleek echter dat het leeuwendeel van de respondenten nog niet eerder van het begrip Positieve Gezondheid had gehoord. “Het klinkt als een goed model. Waar ik gelijk aan moet denken is het herstelgericht werken. (..) Dus niet meer kijken naar wat je niét kunt, maar kijken naar wat je wél kunt.”

  • Lees een uitgebreider artikel over het onderzoek in de bijlage
Bron: Avans Hogeschool Breda
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten