Themaoverzicht

Sociaal & Gezond

Hoofdthema's

Als mens iets betekenen voor anderen, in de maatschappij. Gezien worden, contacten hebben. Artsen weten het, sociaal professionals weten het. Sociaal maakt gezond. Sociaal werk levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid, van zowel jong als oud.

Een sociaal netwerk, werk (betaald en onbetaald), een buurthuis runnen, dagbesteding, koken of sporten met buurtgenoten, de kerk, lotgenotencontact, al deze sociale activiteiten leveren een bijdrage aan gezondheid. Mensen zitten dan lekkerder in hun vel. Ook wanneer ze tegenslagen, een beperking of (chronische) ziekte hebben. En ze leven gezonder. Dit weten we. Branchevereniging Sociaal Werk Nederland wil deze kennis breed onder de aandacht brengen. 

Nieuwsbericht

Amsterdams onderzoek: Welzijn op Recept bespaart huisartsen tijd

Op 4 februari 2019 geplaatst door

In opdracht van de gemeente Amsterdam voeren tien sociaalwerkorganisaties Welzijn op Recept uit in Amsterdam. Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners Amsterdammers met niet-medische problemen verwijzen naar een welzijnscoach.

Deze welzijnscoach helpt kwetsbare Amsterdammers om mee te doen met leuke of ontspannende activiteiten in de buurt. Hierdoor voelen mensen zich vaak beter en kunnen de lichamelijke klachten verminderen. Jaarlijks worden zo’n 900 Amsterdammers geholpen via Welzijn op Recept.

Ervaringen van huisartsen
In het eerste kwartaal van 2018 zijn de ervaringen van Amsterdamse huisartsenpraktijken met Welzijn op Recept onderzocht. Hieruit blijkt onder meer:

Welzijn op Recept bespaart tijd van de huisarts
Op de vraag of Welzijn op Recept tijd bespaart antwoordt 60% van de huisartsen dat dit zo is. Huisartsen die niet vinden dat het hen tijd bespaart, zeggen wel dat de geïnvesteerde tijd en energie in Welzijn op Recept het zeker waard zijn gezien het resultaat voor hun patiënten.

Welzijn op Recept biedt een oplossing voor niet-medische vragen
Huisartsen geven aan dat zij steeds vaker klachten zien die te maken hebben met eenzaamheid of zingevingsvragen. Hier kunnen huisartsen moeilijk een oplossing voor bieden. De welzijnscoach kan dit wel; de coach weet wat er in de wijk te doen is en kan patiënten goed motiveren om deel te nemen aan activiteiten.

Persoonlijk contact met de welzijnscoach is belangrijk
Persoonlijk contact tussen verwijzer en welzijnscoach is belangrijk voor succes van Welzijn op recept. 53% van de respondenten gaf aan dat het belangrijk is dat verwijzer en welzijnscoach elkaar regelmatig zien en spreken. Op die manier blijft Welzijn op Recept goed in beeld bij de huisartsenpraktijk, wat de samenwerking verstevigt.

Bron: gemeente Amsterdam
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten