Goed voorbeeld

Preventie werkstress AMW-ML

Week van de werkstress. Tegenwoordig is er overal ‘een week van’ maar als we kijken naar de frequentie waarin werkstress voorkomt in Nederland, dan verdient dit thema toch zeker een plaatsje in dit rijtje. Werkstress is de externe druk vanuit de werksituatie die op een persoon wordt uitgevoerd. Deze druk resulteert in spanning. Dit komt in onze samenleving erg vaak voor. Werkstress zie je terug in alle lagen van de maatschappij, maar voor mensen die al met andere problemen te maken hebben (denk aan vechtscheidingen, financiële en/of psychische problemen) kan die werkstress net even een extra duwtje in die vicieuze cirkel zijn. Sociaal en maatschappelijk werkers kunnen op zowel preventief als op ondersteunend niveau van grote waarde zijn voor mensen die te maken hebben met werkstress om die negatieve spiraal tegen te gaan. Zo heeft bijvoorbeeld Stichting Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML) verschillende programma’s die kunnen helpen.

Werkstress en emotie
Het ervaren van werkstress heeft vaak ook te maken met de eisen die je aan jezelf stelt en grenzen die je aangeeft. In sociale en zorg beroepen, zoals sociaal werkers, wordt vaak werkdruk ervaren. Werkdruk kan leiden tot stress als je emotioneel betrokken bent en je het gevoel hebt dat je in schrijnende situaties nog meer zou moeten betekenen. Dit zien wij ook vaak bij mantelzorgers. Dave Pepels: “Wij zien dat er veel druk ligt bij mantelzorgers. Wij kunnen met de organisatie een luisterend oor bieden maar ook zeker tools aanreiken die bij individuele situaties passen.”

Groepslessen in Geluk
“De mensen die deze lessen bijwonen vormen een zeer brede groep”, geeft trainer Dave Pepels (AMW-ML) aan. “Het zijn mensen die werkstress ervaren, maar ook mensen die op andere vlakken problemen hebben, zoals met een scheiding te maken hebben of de financiën lopen niet goed. Met elkaar kijken we naar de zingeving van het leven. Dit is gebaseerd op de positieve psychologie: kijken naar mogelijkheden. Deze groepslessen hebben thema’s als ‘Hoe voel ik me gelukkig?’, ‘grenzen stellen’, ‘veerkracht’ en ‘wat betekent een netwerk voor me’. De lessen geven een andere kijk en beleving en zijn leerzaam.” Mensen komen bij deze groepslessen terecht wanneer zij bijvoorbeeld een flyer hebben gezien, een doorverwijzing hebben gekregen van huisarts of werkgever. Het is een laagdrempelige manier om een andere kijk te ontwikkelen en kan preventief werken wanneer het gaat om werkstress omdat balans wordt nagestreefd.

Mindfulness
Mindfulness helpt je om je aandacht te richten op het moment, op het hier en nu. Aandacht voor jezelf, voor je lichaam en je ademhaling. Er wordt binnen Mindfulness gewerkt aan het veranderen van denkpatronen die vaak al lang een gewoonte zijn. Je kunt de situatie niet altijd veranderen, maar wel de manier waarop je er mee omgaat. Mindfulness kan dus van daaruit ook een bijdrage leveren aan mensen die veel werkstress ervaren

Heeft u ook mooie voorbeelden van het preventief te lijf gaan van werkstress? Plaats ze deze week nog tijdens ‘De Week van de Werkstress’. Met elkaar maken we dit probleem zichtbaar!   

Lees meer over het werk van AMW-ML via ambassadeur Dave Peppels

Details

Geplaatst op: 15 november 2016 - 11:23
Geplaatst door:
Profielfoto van Janina van der Zande
Janina van der Zande