Nieuwsbericht

Materialen en toolkit - Week tegen Eenzaamheid van 30 september t/m 7 oktober

7 juli 2021 | 1 minuut lezen

Wie het miste: hier kun je de online lunchmeeting van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid terugkijken. Zeker ook de moeite waard om de uitzending te bekijken als de lunchmeeting niet in de agenda paste.

Eenzaamheid is vloeibaar
‘Ieder mens wil van betekenis en nodig zijn.’ Rake woorden van familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt in de lunchtalkshow van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid op 1 juli jongstleden. Moderator Hadassah de Boer sprak met uiteenlopende gasten over de vraag wat ouderen zelf kunnen doen om uit hun eenzaamheid te komen.

Eenzaamheid is vloeibaar: ze verandert voortdurend en kent verschillende verschijningsvormen. Om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan, is het belangrijk dat iemand zelf in beweging komt. Of zoals Van den Eerenbeemt zegt: ‘de deur moet van binnenuit opengaan’.

Anne (81) beaamt dit. ‘Ik stond volop in het leven. Maar mijn vriendinnen gaan dood en ik word niet meer gezien. Om niet ten onder te gaan, moet je jezelf streng toespreken, geef er niet aan toe!’. Irving (79) vult aan: ‘Als je ouder wordt, cijfer je jezelf weg. Door met leeftijdsgenoten in gesprek te gaan, bouw je een nieuwe familie op. Je moet het echt zelf doen.’

Ali B geeft aan dat ieder mens een eigen geschiedenis en dus een eigen behoefte heeft: ‘De man die net zijn vrouw heeft verloren, mist zijn steun en toeverlaat. Die doe je geen plezier met een avondje bingo. Alles rond eenzaamheid is maatwerk, kijk dus goed waar iemand naar op zoek is.’

Tafelheer Fred Beekers bedankte tot slot - voor de laatste keer in zijn rol als kwartiermaker - iedereen die binnen de Nationale Coalitie en daarbuiten heeft geholpen om het thema eenzaamheid op de kaart te zetten. Als afscheidscadeau volgde een ontroerend verrassingsoptreden van de Portugese zanger Fernando Lamereinhas.

Het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid gaat door, om te beginnen met de Week tegen Eenzaamheid van 30 september t/m 7 oktober. De Week tegen Eenzaamheid is de perfecte gelegenheid om extra aandacht voor eenzaamheid te vragen. Bestel hier gratis materialen (tot 31 augustus) voor activiteiten tijdens de Week of kijk in de toolkit voor online middelen.

Graag tot ziens bij het openingsevent op 30 september of bij één van de activiteiten.