Nieuwsbericht

Nooit meer skeer in Zorg+Welzijn

24 januari 2023 | 2 minuten lezen

Op platform Zorg+Welzijn verscheen vandaag het artikel ‘Nooit meer skeer’ voor mbo’ers: ‘Die jongen op de hoek leent geld uit om die boete te betalen’. In het artikel licht projectleider René Borkus namens Sociaal Werk Nederland het project toe en geeft jongerenwerker en docente Nadine de Koning (Welzijnskwartier Katwijk) een inkijkje in de dagelijkse praktijk van mbo-studenten en hun financiële kwetsbaarheden.

De nood is hoog, benadrukken beide geïnterviewden, want volgens het Nibud heeft ruim één op de vier jongeren op het mbo een betalingsachterstand. Vooral de achttiende verjaardag is een bepalend moment, vertelt René Borkus. Vanaf dat moment worden jongeren voor veel zaken als zelfstandig gezien: ze krijgen zeggenschap over hun bankrekening, een eigen creditcard en nieuwe vaste lasten zoals de zorgverzekering en collegegeld. Met verlokkingen als online gokken, kopen op afbetaling en beleggen in crypto’s kan het dan snel misgaan. Volgens Nadine de Koning hangt veel af van wat je vanuit huis hebt meegekregen: “Werd thuis het ene gat met het andere gat gedicht, dan is de kans groter dat jongeren hetzelfde gedrag gaan vertonen. Gelukkig geldt het andersom ook: leerde je thuis dat geld dat je niet hebt ook niet uitgegeven kan worden, dan redden jongeren het vanaf hun achttiende ook vaak. Over geld praten is een groot goed.”

Voor veel jongeren is de jongerenwerker iemand die ze vertrouwen, met wie ze zich ook identificeren

In gesprek gaan over geld is ook de inzet van Nooit meer skeer, waarin we in drie pilots samen met jongerenwerkers gaan uitproberen hoe zij bij jongeren met (een risico op) betalingsachterstanden of schulden, de drempel kunnen verlagen om hulp te vragen. De jongerenwerker vervult hierin een brugfunctie, legt René Borkus uit: “Voor veel jongeren is de jongerenwerker iemand die ze vertrouwen, met wie ze zich ook identificeren. In het ideale geval helpt de jongerenwerker de jongere met een schuld, bijvoorbeeld door de tieners te verwijzen naar schuldhulpinstanties van de gemeente of een schuldhulpmaatje.”

Het project Nooit meer skeer loopt van september 2022 tot september 2024 en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees het gehele artikel op de website van Zorg+Welzijn (alleen voor abonnees).

Nadine de Koning was één van de drie genomineerden voor de titel Sociaal Werker van het Jaar 2022. Ken jij een absolute topper in sociaal werk die kanshebber is voor deze titel in 2023? Meld hem of haar dan vóór 13 februari a.s. aan via de website van Sociaal Werk werkt!



Beeld: Aren Nagulyan via Unsplash