Themaoverzicht

Inclusieve Samenleving & Participatie

Hoofdthema's

Een solide sociale basis is in een welvarend land als Nederland even onmisbaar als een fijnmazig wegennet, betaalbare woningen of toegankelijke gezondheidszorg. Deze buurtbasis bestaat uit drie onderling nauw verbonden pijlers: de inwoners zelf, hun netwerken en de meer formele, georganiseerde sociale basisvoorzieningen. Samen vormen ze een inclusieve, betrokken en vitale samenleving. Die sociale basis zorgt er namelijk voor dat mensen mee kunnen doen, zich als burger gewaardeerd voelen en van daaruit ook willen omkijken naar anderen. Met oog voor diens persoon, talenten én  zwakkere momenten.
 

 

Nieuwsbericht

Opiniestuk Gon Mevis; Samenleving roept: volle kracht vooruit!

Op 2 juni 2020 geplaatst door

Het Brabants Dagblad plaatste een opiniestuk van ContourdeTwern-directeur Gon Mevis:

We hebben minister-president Rutte pas nog gehoord: voorzichtig, maar toch wel met enig elan en optimisme, mag de handrem eraf. Het samenleven mag weer op gang worden gebracht. Waakzaam, in kleine groepjes, met inachtneming van afstand en gebruik van gezond verstand. Er gloort licht aan het einde van de tunnel. Maar op welk landschap schijnt dat licht, vragen velen zich al wekenlang af. Is dat een oude wereld met nieuwe accenten, of iets compleet nieuws?

We leven tussen hoop en vrees. Want, laten we eerlijk zijn, voor velen was dat leven zo slecht nog niet. De werkloosheid laag, inkomens op orde, twee tot drie vakanties per jaar voor wie stevig modaal verdient, op z’n tijd een feestje en avond aan avond voetbal op tv. Een paradijs was het anderzijds ook weer niet: er was – is – verrekte veel op de samenleving aan te merken. De armoede, welvaartskloof, stress in de samenleving, slecht betaalde flexbaantjes, tekorten in de (jeugd) zorg, milieuproblematiek, klimaatverandering, oorlogen waar geen eind aan lijkt te komen, ­egoïsme als hoogste goed (America first, en dat in vele gedaanten)… Corona is niet de enige crisis: er is daarnaast heel veel dat beter kan en anders moet.

Het is fantastisch dat we weer mogen gaan bouwen. Maar het zou nog beter zijn als we dat gaan doen op de basiswaarden die ons ook de afgelopen weken op de been hebben gehouden: omzien naar elkaar, betrokken zijn bij wie kwetsbaar is, aandacht voor wie eenzaam achter het raam verblijft, boodschappen bezorgen bij degene die niet mobiel is of maaltijden verzorgen voor wie honger heeft. We doen het nooit alleen. Die kracht komt ergens vandaan. In tijden van transitie is het sociaal werk een enorm sterke troef. Omdat we flexibel zijn, adaptief. We zijn zo sterk omdat we zonder veel protocol ons werk kunnen doen en niet achter een loket weggestopt zitten. De stap vooruit, die we in tijden van crisis hebben laten zien, moeten we óók de komende maanden zetten. De komende jaren zelfs. Geen plek achter het loket of de intake, maar de wijken en buurten in om de mensen op te zoeken.

Sociaal werkers van ContourdeTwern in Zembla
Zembla, het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA wijdde vorige week bovendien een item aan de sociaal werkers van ContourdeTwern. Hoe gaan zij te werk in mondkapjestijd?

Buurthuizen zijn gesloten en er komen bijna geen hulpinstanties meer aan de deur. Wie houdt er nog zicht op kwetsbare mensen in aandachtswijken? Tijdens de coronacrisis liepen we mee met sociaal werkers in Tilburg om te kijken hoe zij contact houden met deze groep.

  • Bekijk het item van Zembla hier

Bijlagen

Bron: Brabants Dagblad; Zembla
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten