Nieuwsbericht

Een tegen eenzaamheid: de aanpak

Nienke Kuyvenhoven
16 oktober 2018 | 1 minuut lezen

Afgelopen voorjaar presenteerde minister Hugo de Jonge het programma Eén tegen eenzaamheid, als een van de drie programma's van het Ouderenpact. Aanleiding is dat eenzaamheid veel voorkomt en grote gevolgen heeft voor de kwaliteit van leven. Ongeveer de helft van Nederland geeft aan zich eenzaam te voelen. Bij ouderen boven de 75 jaar komt eenzaamheid nog veel vaker voor. Nu zijn het zo’n 700.000 ouderen die zich eenzaam voelen, maar als we niets doen zijn dat er in 2030 meer dan een miljoen.

Het doel van het programma Eén tegen eenzaamheid is de trend van eenzaamheid onder ouderen te doorbreken. Er wordt ingezet op de volgende maatregelen:

  • Installatie Wetenschappelijke Adviescommissie
  • Week tegen Eenzaamheid
  • Publiekscampagne op tv en radio
  • Een nationale coalitie tegen eenzaamheid
  • Oproep aan wethouders: doe mee met een lokale aanpak tegen eenzaamheid. Twee ambassadeurs Eric van der Burg en Marianne van den Anker bezoeken wethouders in het hele land
  • Toolkit en adviseurs als ondersteuning voor lokale aanpak

Sociaal Werk
Lokaal speelt het sociaal werk een belangrijke rol in de aanpak van eenzaamhed. Sociaal werk Nederland heeft haar leden eerder opgeroepen om lokaal te laten zien wat het sociaal werk te boeden heeft, en met gemeenten en parres in gesprek te gaan over hoe de lokale aanpak versterkt kan worden.

Landelijk laten we als Sociaal Werk Nederland goede voorbeelden uit onze achterban zien, en werken we samen in de  Coalitie Erbij, BeterOud, en straks in de nieuwe landelijke colaitie tegen eenzaamheid, gericht op de ondersteuning en kennisdeling voor de lokale aanpak.

Op de website Een tegen eenzaamheid en in de nieuwsbrief in de bijlage wordt de voortgang van het programma beschreven.