Nieuwsbericht

Proeftuinen: maatschappelijke diensttijd uitproberen in de praktijk

Op 18 september 2018 geplaatst door

Jongeren kunnen tijdens de maatschappelijke diensttijd iets nieuws leren. En tegelijkertijd iets voor een ander doen.  Organisaties proberen de maatschappelijke diensttijd uit in proeftuinen. Een proeftuin is een plek waar organisaties samen met jongeren experimenteren met nieuwe of aanvullende maatschappelijke activiteiten en projecten. Jongeren zetten zich hier vrijwillig voor in. Organisaties die aan de slag willen met een proeftuin kunnen zich inschrijven voor financiële steun.

Proeftuinen tot zomer 2019
Met de ervaringen van organisaties en jongeren in de proeftuinen maakt de overheid een meer definitief ontwerp van maatschappelijke diensttijd. In de zomer van 2019 moet het ontwerp klaar zijn. Vanaf dan wordt de maatschappelijke diensttijd ingevoerd.

Eerste proeftuinen 17 september van start
Vanaf 17 september gaan de eerste 41 proeftuinen experimenteren met maatschappelijke diensttijd. ZonMw, de Nederlandse organisatie voor zorgonderzoek en innovatie, deed namens de overheid een eerste subsidieoproep voor de proeftuinen. De ervaringen van jongeren, maatschappelijke organisaties en overheden vormen belangrijke input voor het definitieve ontwerp. Bij deze 41 eerste proeftuinen zijn veel lidorganisaties van Sociaal Werk Nederland.
Zie hier de projectbeschrijvingen.

Het actieprogramma biedt inzicht over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over:

  • de werving, matching, begeleiding en beloning van jongeren; 
  • de waarde voor maatschappelijke organisaties;
  • de impact voor de samenleving.

Tweede subsidieronde voor proeftuinen
De tweede subsidieronde van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd is open. Het actieprogramma biedt organisaties financiële ondersteuning om in proeftuinen te experimenteren met de invulling van de maatschappelijke diensttijd. De deadline voor het indienen van de subsidieaanvraag is dinsdag 9 oktober 2018 12:00 uur. Hier het verslag en video van de bijbehorende informatiebijeenkomst. 

Jongeren beoordelen mee
Bij het beoordelen van de projecten hebben jongeren een belangrijke rol. Een jongerenpanel beoordeelt de projectvoorstellen op relevantie voor jongeren: spreekt het aan? Is het duidelijk wat jongeren tijdens de maatschappelijke diensttijd kunnen leren? Is er goede begeleiding? Ook zitten jongeren in de programmacommissie.

Meer informatie over proeftuinen voor jongeren
Jongeren die meer willen weten over proeftuinen in de buurt kunnen e-mailen naar mdt@minvws.nl

Download hier de 'Publiekssamenvattingen over proeftuinen maatschappelijke diensttijd.'

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten