Nieuwsbericht

Meld je aan: congres 'Zorg en sociaal: naar een gedeeld verhaal'

18 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Op donderdag 9 november a.s. organiseert Tintengroep in samenwerking met Sociaal Werk Nederland het congres Zorg en sociaal: naar een gedeeld verhaal in Hotel Van der Valk in Assen. Welke bijdrage kan sociaal werk leveren aan de doelstellingen van het Integraal Zorg Akkoord (IZA)? Hoe maken we samen echt werk van preventie en brengen we de werelden van zorg en welzijn dichter bij elkaar, lokaal en regionaal? Meld je snel aan via deze link!

In de landelijke zorgakkoorden wordt gestreefd naar een transitie: van ziekte en zorg naar preventie en gezondheid, van patiënt naar wijkbewoner, van medicaliseren naar socialiseren. Maar hoe geven we die beweging samen vorm? We gaan erover in gesprek en verkennen praktijkvoorbeelden en concepten die zich in de praktijk hebben bewezen. 

Internationaal, landelijk en regionaal perspectief
Je kunt op 9 november een boeiend en afwisselend programma verwachten, waarin diverse perspectieven op het vraagstuk worden belicht. Een van de sprekers die zijn visie met ons zal delen is arts en programmamaker Ruben Terlou, die de Nederlandse zorg en ondersteuning in Nederland in internationaal perspectief zal plaatsen. Op dit moment wordt zijn nieuwe serie Dokter Ruben uitgezonden (zie foto), waarin hij in zeven landen moedige doorzetters in de gezondheidszorg ontmoet die niet alleen de kwaal maar ook ziekmakende omstandigheden zoals armoede, ongelijkheid, vervuiling, onveiligheid, proberen te genezen.

Andere sprekers in het ochtendprogramma zijn o.a. Lex Staal (directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland), Els Reeuwijk (programmamanager IZA Drenthe) en Yvonne Turenhout (gedeputeerde provincie Drenthe, voorheen directeur-bestuurder kenniscentrum CMO-STAMM). Er worden inzichten gepresenteerd uit nieuw onderzoek en uiteraard gaan we met elkaar in dialoog over hoe zorg en sociaal kunnen komen tot een gedeeld verhaal en de beste zorg en ondersteuning.

De middag is gevuld met sessies rondom thema's die we samen moeten adresseren om te komen tot een gedeeld verhaal voor zorg en sociaal. Zoals domeinoverstijgende samenwerking, bekostiging en het ontschotten van systemen. Maar ook innovatie, onderzoek en sterke praktijkvoorbeelden van samenwerking tussen sociaal werk, huisartsen, ouderenzorg en ggz komen aan bod.

Bekijk hier het programma en het aanbod aan sessies (in twee rondes). 

Voor wie?
Bestuurders en beleidsadviseurs van zorg- en sociaalwerkorganisaties, zorgverzekeraars, branche- en koepelorganisaties, wethouders en beleidsambtenaren bij gemeenten, provincies en Rijksoverheid.

Waar en wanneer?
Het congres vindt plaats op donderdag 9 november 2023 van 9.30 tot 17.00 uur in hotel Van der Valk in Assen. De locatie ligt direct aan de A28 en er is ruime parkeergelegenheid.

Meld je aan!
Een toegangskaart kost 175 euro. Je kunt je aanmelden via deze link.

Graag tot in november!