Nieuwsbericht

Interessante subsidies rond regionale samenwerking en regioplannen

11 oktober 2023 | 2 minuten lezen

In het Integraal Zorg Akkoord (IZA) wordt ingezet op regionale samenwerking. Er is een breed ondersteuningsaanbod ontwikkeld voor regionale samenwerkingsverbanden om deze regionale aanpak verder te ontwikkelen. We zetten deze subsidies en vormen van ondersteuning voor je op een rij, net als enkele interessante calls vanuit ZonMw.

Menukaart ondersteuning regionale samenwerking

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een toegankelijk overzicht gemaakt van het aanbod om de gezondheid van inwoners van Nederland te bevorderen en hen ook in de toekomst goede zorg te kunnen bieden. Op de website De Juiste Zorg op de Juiste Plek kun je nu een ‘menukaart’ downloaden voor de ondersteuning van regionale samenwerking. Die bestaat niet alleen uit subsidies, maar bijvoorbeeld ook uit het beschikbaar stellen van kennis, expertise en contactpersonen. De informatie omvat de volgende thema’s:

  • Regionale samenwerking algemeen
  • Vraagstukken rondom data, mededinging en bekostiging
  • Burgerparticipatie
  • Werken aan een gezonde samenleving
  • Eerstelijnszorg
  • Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen
  • Digitale en hybride zorg
  • Gegevensuitwisseling
  • Arbeidsmarkt
  • GGZ
  • Jeugd

Klik hier voor de menukaart.

Interessante ZonMw calls
Daarnaast brengen we graag drie calls van ZonMw onder de aandacht die interessant kunnen zijn voor sociaalwerkorganisaties in het kader van regionaal en domeinoverstijgend samenwerken en de opschaling van zorginnovaties voor thuiswonende ouderen.

Opstellen regioplannen
De subsidieoproep gericht op ‘Opstellen regioplannen’ staat officieel online. Het is nu dus voor de regio’s mogelijk om de aanvraag daadwerkelijk in te dienen via het digitale loket Mijn ZonMw. Subsidie betreft bijvoorbeeld het inhuren van externe expertise op het vlak van regionale samenwerking, het samenwerken met (vertegenwoordigers van) burgers bij het opstellen van het regioplan en/of het organiseren van bijeenkomsten. Deadline is 26 oktober a.s.

NB: Sociaal Werk Nederland kreeg signalen dat er regiotafels zijn die gezamenlijke plannen ontwikkelen waarbij ook sociaal werk betrokken is, maar waarbij de wijze waarop calls en aanvraagprocedures zijn ingericht voor het onderdeel sociaal werk niet goed bleek ingericht. Wij hebben deze signalen gedeeld met ZonMw en VWS.

Leren transformeren van zorg naar gezondheid
Domeinoverstijgende samenwerkingsverbanden kunnen een subsidieaanvraag doen voor het ‘Leren transformeren van zorg naar gezondheid’. De nadruk ligt hierbij op het leren transformeren en experimenteren. Deze subsidieoproep is gericht op regionale samenwerkingsverbanden die al meerdere jaren de gezondheid van burgers in de regio bevorderen (en daarmee zorg voorkomen of uitstellen) door samen interventies en activiteiten uit te voeren. Deadline is 4 december a.s.

Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis (ronde 2)
Beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties waarmee ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat is het doel van de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis, bedoeld voor organisaties die een tijdelijke kracht kunnen gebruiken op dit thema. Ook gemeenten kunnen een aanvraag indienen. Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. Deadline is 31 oktober a.s.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jennifer Elich.