Themaoverzicht

Armoede & Schulden

Hoofdthema's

Veel maatschappelijk kwetsbare mensen zijn niet goed in staat hun eigen kracht aan te spreken. Daardoor zijn ze vaak aangewezen op ondersteuning vanuit bijvoorbeeld overheidsinstanties. Vaak lukt het hen ook niet om de eindjes aan elkaar te knopen, waardoor ze steeds meer schulden opbouwen. Hoe kun je die neerwaartse spiraal doorbreken?
Wat ons betreft is dit de oplossing: krachtige samenwerkingsverbanden smeden tussen gemeente, sociaal werk, vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vandaar dit tweejarige project, waarin Sociaal Werk Nederland het voortouw neemt om relevante kennis en partijen in twaalf regio’s te verbinden. Die gezamenlijke inspanning zal eraan bijdragen dat mensen aan de onderkant weer de weg naar boven weten te vinden.

Meer weten over arme mensen, bonsaibomen en projectplan?

Nieuwsbericht

Mijlpaal! De Nederlandse Schuldhulproute is gelanceerd

Op 30 oktober 2019 geplaatst door

Een mijlpaal voor het project Moedige Dialoog: zo'n 200 belangstellenden kwamen woensdag naar de Bossche Verkadefabriek waar in aanwezigheid van koningin Máxima werd gesproken over de aanpak van schulden. De Schuldhulproute is een traject waarin bedrijfsleven, overheid en schuldhulporganisaties samenwerken om mensen schuldenvrij te maken door hen weer grip te geven op hun financiële situatie. 

Problemen voorkomen
De Nederlandse Vereniging van  Banken (NVB), gevormd door ABN, AMRO, ING, Rabobank en Volksbank, startte begin dit jaar met een proef in enkele gemeenten. Cliënten met schulden wordt gewezen op hulp. Door dit zo snel mogelijk te doen, worden meer problemen voorkomen. 

Sociaal Werk Nederland heeft via Moedige Dialoog, samen met de Rabobankfoundation en SchuldenlabNL mede de basis gelegd voor de Schuldhulproute. Het is voor het eerst dat de private en sociale sector samen optrekken om de schuldenproblematiek en armoede aan te pakken. De website van de Schuldhulproute vind je hier.

Ron Steenkuil, een van de partners, is met FIKks nauw betrokken bij de Schuldhulproute. Tijdens de bijeenkomst drong hij aan op een uitbreiding van het aantal deelnemers. Niet alleen banken zouden zich hiermee bezig moeten houden. Snel bleek dat vertegenwoordigers van onder meer Eneco, Mastercard, Essent en het Verbond van Verzekeraars zich willen aansluiten bij de Schuldhulproute en cliënten met betalingsproblemen willen wijzen op de route.

Banken gaan vroegsignaleren en doorverwijzen
Banken gaan klanten die geregeld rood staan doorverwijzen naar verschillende soorten schuldhulpverlening, om te voorkomen dat ze probleemschulden krijgen. Ook als je bijvoorbeeld snel je spaargeld opmaakt of betalingen van een banklening mist, wijst de bank je voortaan in je online bankomgeving of app op de website Geldfit.

In Nederland kampen 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle of problematische schulden. Dat laatste begint vaak met betalingsachterstanden. Circa 2,3 miljoen Nederlandse huishoudens hebben structurele betalingsachterstanden, bijvoorbeeld bij de woningcorporatie, het energiebedrijf of de zorgverzekering. Het duurt vaak jaren voor mensen passende hulp krijgen en in die tijd loopt de schuld soms op tot tienduizenden euro's.

Uitleg van de schuldhulproute op Vimeo

Bron: Sociaal Werk Nederland
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

de link naar de website werkt niet

Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten