Activiteit

Schuldinfo Jaarcongres 2022

06 okt
6 oktober 2022
09:00 tot 09:00
Congres
2 minuten lezen
Juridische en methodische ontwikkelingen in de ondersteuning van mensen met schulden.

De volgende thema’s staan centraal in lezingen en deelsessies:

 • Wat doet bestaansonzekerheid met je? Ervaringsdeskundige Marc Mulder
 • ‘Recht op perspectief’ door drs. Pieter Hilhorst
 • Actualiteiten Invordering & Schulden door mr. André Moerman
 • Keynotespeech ‘Hoe krijg je meer mensen naar Schuldhulpverlening?’ door dr. Nadja Jungmann
 • Kosten van schulden
 • Bestaanszekerheid als voorwaarde voor gezondheid
 • Consumenten in kwetsbare posities
 • Ontwikkeling energielasten: hoe kunnen we energie-armoede verminderen?
 • De rol van de Gerechtsdeurwaarder in het schuldendomein
 • Tools om cliënten in bewind beter te begeleiden
 • Met crypto meer bestaanszekerheid?
 • Incasso Centrum Stella team Invordering: werken aan hulp voor diegene die het nodig hebben
 • De Cirkel van Covey: van onmacht naar kracht

Bestaanszekerheid onder druk
Veel huishoudens lukt het niet meer om het budget sluitend te krijgen. Hoge energielasten, hogere woonlasten en boodschappen die duurder worden zetten het budgetplaatje onder druk. Ook wisselende inkomsten, te weinig financiële buffers en complexe toeslagen zorgen voor een onzeker bestaan. Zelfs een dak boven je hoofd is voor sommige mensen niet vanzelfsprekend. Voor mensen met schulden wordt het nog moeilijker om de situatie stabiel te krijgen, wat vaak een voorwaarde is om voor een schuldregeling in aanmerking te komen.

Armoede maakt ziek
Het gaat niet alleen om geld. Bestaansonzekerheid heeft grote invloed op sociale relaties, gezondheid en wonen. Bestaanszekerheid is een complex vraagstuk. De impact in het ene leefgebied versterkt in een aantal gevallen de effecten op andere leefgebieden en vergroot daardoor de kwetsbaarheid van burgers.

Van onmacht naar kracht
Als hulpverlener kun je je behoorlijk onmachtig voelen, want op veel zaken waar je betrokken bij voelt heb je geen invloed. Zo zijn de inkomsten te laag en de lasten te hoog. De cirkel van Covey leert ons dat het vooral belangrijk is om de focus te leggen op datgene waar je wél invloed op hebt. Kleine stapjes kunnen uiteindelijk het verschil maken. Tijdens dit congres gaan we op zoek naar wat wel mogelijk is. Verbinding maken, aansluiting vinden en perspectief krijgen.

Methodische interventies
Het schuldenprobleem is ingewikkeld en kent veel juridische aspecten. Tijdens deze editie besteden we onder andere aandacht aan nieuwe regels die gaan gelden voor incassobureaus, verwachte aanpassingen in de beslagvrije voet en de wijze waarop kwetsbare consumenten worden beschermd bij het aangaan van overeenkomsten. Maar om stappen te maken in de begeleiding van mensen met schulden komt het ook aan op goede methodische interventies. De persoonlijke aanpak kan het verschil maken. Ook hier besteden we aandacht aan, zoals aan tools om cliënten in bewind beter te begeleiden.

Actualiteiten
Het SchuldInfo Jaarcongres bestrijkt een veelheid aan actuele onderwerpen, zowel juridisch als methodisch, zodat je als professional weer helemaal ‘up-to-date´ bent. Klik hier voor het programma en om je in te schrijven.

Locatie

Churchillplein 1
7314 BZ Apeldoorn