Nieuwsbericht

Masterclass huisbezoeken 75+ in coronatijd 25 maart

Nienke Kuyvenhoven
4 maart 2021 | 2 minuten lezen

Door corona is duidelijk geworden dat ouderen gemakkelijk eenzaam kunnen worden doordat de sociale contacten noodgedwongen minder werden. Huisbezoeken zijn een goed middel om eenzaamheid vroegtijdig te signaleren. Maar hoe ga je hiermee om in coronatijd? In gemeenten zijn vele nieuwe vormen van huisbezoeken ontstaan. Wat kunnen we hiervan leren?

  • Op huisbezoek in coronatijd
  • Hoe kom je tot meer samenwerking en doorontwikkeling?
  • 25 maart 2021 van 9.30 – 11.00 uur

Huisbezoeken 75+ maken onderdeel uit van een brede aanpak van eenzaamheid. Huisbezoeken is geen doel op zich.  Er zijn vaak meerdere organisaties in de gemeente die bij de ouderen over de vloer komen. Hoe stem je dat op elkaar af? Hoe kun je de bestaande aanpak verbeteren?

Vanuit het actieprogramma Een tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS willen we samenwerking en doorontwikkeling van huisbezoeken aan ouderen stimuleren. Voor lokale coalities die met dit soort vraagstukken aan de gang willen gaan, is een praktische handreiking beschikbaar die is voorzien van een handig stappenplan (Huisbezoeken 75+, handreiking voor gemeenten (pdf)).

In de masterclass gaat u hier concreet mee aan de gang. U gaat naar huis met voldoende kennis en inspiratie om met het stappenplan in de hand in uw gemeente aan de slag te gaan. U maakt kennis met een aantal inspirerende voorbeelden uit de praktijk hoe u in coronatijd de huisbezoeken (anders) vorm kunt geven.

Met dit als achtergrond organiseert het actieprogramma de online ‘Masterclass huisbezoeken 75+: hoe doe je dat in coronatijd? Hoe kom je tot meer samenwerking en doorontwikkeling?’

In de masterclass onder andere:

  • Welke verschillende vormen en doelen van huisbezoeken zijn er?
  • Doorontwikkeling van de huisbezoeken met gemeente Zeist als voorbeeld.
  • Inspirerende voorbeelden om aanvullend op de huisbezoeken met kwetsbare ouderen in gesprek te gaan zoals onder andere Project ‘Buur & Zo’ uit Deventer en het ‘Burense bewaarblik’.
  • Aan de slag in subgroepen met het stappenplan.

Praktische informatie

De masterclass is bedoeld voor beleidsadviseurs en projectleiders aanpak eenzaamheid in gemeenten die huisbezoeken willen gaan opzetten of met de doorontwikkeling aan de slag willen gaan. Het zou fijn zijn wanneer u samen met de uitvoeringsorganisatie uit uw gemeente aan deze masterclass deelneemt. De bijeenkomst vindt plaats via het online platform Zoom.

Aanmelden

Interesse? U kunt zich opgeven bij het programmateam Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS: bestrijdeneenzaamheid@minvws.nl. Vermeld in uw mail bij onderwerp ‘masterclass huisbezoeken 25 maart’.

Ongeveer een week voor de masterclass ontvangt u verdere informatie over het programma met de link voor deelname via Zoom.