Nieuwsbericht

Gezocht: geldezels, mensen op wachtlijsten en mensen die willen vertellen over eenzaamheid

25 februari 2019 | 2 minuten lezen

Als sociaal werker of als organisatie heb je er veel aan als een buurtbewoner of een client uit jouw werkgebied mee kan werken aan een tv-programma! Want als er een afgerond filmpje, een online verhaal uit voort komt, heb je iets concreets in handen dat je kunt gebruiken voor de lokale lobby.

Je kunt laten zien aan je gemeente, omgeving, wat voor werk je doet. Voor welke inwoners/cliënten jouw organisatie werkt. En: wat vor problematiek er speelt en waar jullie een oplossing voor kunnen bieden. 

Sociaal Werk Nederland werd de afgelopen dagen benaderd door drie journalisten die de volgende oproepen doen:

1) Serie Zorg en Welzijn, wachtlijsten: hoe ga je daar mee om
Journalist Sterre van Hout is bezig met een wat langer onderzoek naar: hoe sociaal professionals omgaan met cliënten die op wachtlijsten staan voor zwaardere hulp.
Kun je helpen? Trek je je handen er vanaf?
Zij werkt aan een serie artikelen met concrete voorbeelden, om zo te laten zien wat de gevolgen die wachtlijsten zijn. Ben of ken je sociaal werkers of andere professionals en teamleiders die hiermee te maken hebben, die zij hierover zou kunnen bevragen? 
Sterre ten Houte de Lange; Zelfstandig journalist; SchrijfSterre; +31617745958; www.schrijfsterre.nl
sterre@schrijfsterre.nl 

2) Thema Eenzaamheid - tvprogramma
Redacteur Eline Vreugdenhil werkt voor Skyhigh Tv. In samenwerking met de EO werken ze aan een nieuw televisieprogramma voor NP01, over het thema eenzaamheid. In het programma zal eenzaamheid op zorgvuldige en bijzondere wijze in beeld worden gebracht.

De researchredactie zoekt nu naar mensen die hun levensverhaal willen vertellen, waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. De serie omvat meerdere afleveringen. 
Als jij buurtbewoners, cliënten voor ogen hebt, kun je contact opnemen met Eline Vreugdenhil, Redacteur Skyhigh TV, Melkpad 29 - 1217 KA Hilversum The Netherlands T:  +31 35 75 08 216 -  Eline.Vreugdenhil@skyhightv.nl W: www.skyhightv.nl

3) Geldezels gezocht voor waarschuwingsserie - videoproductie
Joyce van der Bijl is redacteur bij het online video-productiebedrijf Towel Media uit Amsterdam. Zij maken een videoserie onder de werktitel 'Hoe Dan?'. Het is een samenwerking tussen de Persgroep (AD.nl) in samenwerking met de ING.

Joyce zoekt voor de aflevering over "geldezels (slachtoffers)" mensen die via Instagram, andere social media of via-via in contact komen met ronselaars, waarna geld dat via webshops en Marktplaatsfraudeurs op hun rekening wordt gestort met alle gevolgen van dien. Of wanneer ze vast komen te zitten aan telefoonabonnementen etc. De geldezels geven dan hun pinpas en pincode en denken snel geld te kunnen verdienen, maar komen vaak in witwaspraktijken terecht. 

Het doel van de video is om ervoor te zorgen dat er minder slachtoffers komen door dit probleem bespreekbaar te maken. Het is de bedoeling dat in de video een slachtoffer/geldezel (onherkenbaar) vertelt hoe hij/zij zijn of haar bankrekening en bankpas beschikbaar heeft gesteld en hoe dit uiteindelijk is afgelopen.

Denk aan grote financiële gevolgen, schulden, op de zwarte lijst bij de banken, etc. De video heeft zowel een informatief als preventief karakter. Er is een cadeaubon  voor de ervaringsdeskundige als bedankje voor het meewerken aan de serie.

Wil je helpen in de zoektocht naar een (ex-)slachtoffer (geldezel) en/of (ex-)ronselaar die zijn/haar verhaal wil vertellen?  Bel of mail Joyce van der Bijl: 06 11 75 77 07 of joycevanderbijl@gmail.com

Lid wordenContact