Nieuwsbericht

Beroepsregistratie: Doe mee met de Zomeractie en verdien een gratis workshop

27 augustus 2018 | 2 minuten lezen

Trakteer jezelf en je collega’s op een gratis workshop van Sociaal Werk Versterkt. Hoe? Zorg dat deze zomer twintig sociaal werkers van jouw organisatie zich registreren in het register Sociaal Werkers bij Registerplein. Je kunt kiezen uit twee workshops: Met het beroepscompetentieprofiel van ontwikkelplan naar actie of Ethische dilemma’s hoe pak je ze aan?

Beroepsregistratie: waarom ook al weer?
Beroepsontwikkeling en beroepsregistratie horen bij het werk, aldus Dagmar Jansen. Zij is buurtcoach bij Buurtplein Doetinchem in de wijk Overstegen. ‘Je laat ermee zien dat je de kwaliteit van je werk belangrijk vindt. En het is een vorm van waardering voor je vak en je vakmanschap.
Ook Klaas Blaak, kinderwerker bij Stichting Netwerk Hoorn, vindt het belangrijk om beroepskennis op te blijven doen. ‘Bij een arts ga je ervan uit dat die zijn vak bijhoudt, van een sociaal werker mag je hetzelfde verwachten.’
Uitgebreide interviews met onder anderen Klaas en Dagmar staan op de website van Sociaal Werk Versterkt, het programma dat zich richt op de beroepsontwikkeling van sociaal werkers. Sociaal werkers vertellen er wat vakmanschap voor hen betekent en hoe ze eraan werken. En wat dragen  beroepscompetentieprofiel, de beroepscode en het beroepsregister eraan bij? Bovendien kun je via de website direct aan de slag met onder meer leren, reflecteren en de beroepscode.

Registreren: hoe werkt het?
Na je aanmelding voor het Register Sociaal Werk bij het Registerplein begint je eerste registratieperiode en daarmee je ontwikkelcyclus. Je maakt een ontwikkelplan met leer- én reflectieactiviteiten die aansluiten bij je eigen ontwikkelkoers en je dagelijkse praktijk. Denk aan scholing maar ook aan stages, ‘gluren bij de buren’ en andere vormen van informeel leren of praktijkscholing.
De cyclus duurt maximaal vijf jaar. In je online dossier houd je je activiteiten bij, maar je hoeft geen uren of punten te tellen. Het plan, de uitvoering en het bijhouden van je dossier zijn je eigen verantwoordelijkheid. Registerplein biedt nu al formats en handreikingen voor een ontwikkelplan, je dossier en zinvol reflecteren. Daarnaast komt er een apart ontwikkelplein op de website van Sociaal Werk Versterkt, met hulpmiddelen, verhalen en verwijzingen die je helpen bij je leer- en reflectieproces.
Wat betreft de kosten: Sociaal Werk Nederland adviseert werkgevers om gedurende de looptijd van de cao registratiekosten te betalen. Maak daarbij met iedere werknemer afspraken over de benodigde tijd en kosten voor zijn ontwikkel- en reflectieactiviteiten.

Gratis workshop in het najaar
Als inderdaad minstens twintig collega’s zich voor 21 september hebben geregistreerd komen jullie in aanmerking voor een gratis workshop naar keuze. Die vindt plaats in het najaar van 2018 op een locatie van je organisatie. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. De workshops worden begeleid door professionele begeleiders en duren 2,5 uur.

Meer over beroepsontwikkeling? Ga naar de website van Sociaal Werk Versterkt en lees de verhalen van sociaal werkers. Of neem contact op met Edwin Luttik: luttik@sociaalwerk.nl, 06 22 07 37 45 of  Marije van der Meij: vandermeij@sociaalwerk.nl, 06 40 17 42 52.